Opština Tivat počinje implementaciju IPA projekta “Apollo”

19 jul 2024

Tivat, 19. jul - Opština Tivat započinje implementaciju projekta “APOLLO - APplication Of upscaLed interregionaL renewable & energy efficiency sOlutions” koji se finansira u sklopu Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021– 2027.

Opšti cilj projekta APOLLO je unaprjeđenje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u prekograničnom području kroz izgradnju međusobno povezanih zajednica za upravljanje energijom i zelenih ulaganja u okviru implementacije međuregionalnih rješenja za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost u javnom sektoru.

Neke od aktivnosti koje će Opština Tivat realizovati su izgradnja fotonaponske elektrane na krovu administrativne zgrade Opštine i nabavka minibusa na električni pogon za uspostavljanje linije od Aerodroma Tivat do centra grada.

Ukupna vrijednost projekta je 2.262.234,00 eura, dok je iznos namjenjen Opštini Tivat 478.182,60 eura. Razdoblje realizacije projekta je od 15.7.2024. do 14.1.2027.

Projekat APOLLO omogućiće analizu trenutnog stanja u privrednom i energetskom sektoru. U sklopu izrađenih analiza definisaće se preporuke za daljnji razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) te načini za uspostavljanje energetskih zajednica i primjenu OIE u javnom sektoru sa scenarijima međuregionalne prekogranične saradnje. Takođe, projektom će se uspostaviti inovativna baza znanja u obliku digitalnog alata/web platforme (EE&RES Tool). Ovako izrađen alat imaće otvoren pristup za sve zainteresovane subjekte, te će pružati aktuelne informacije i edukativne sadržaje za sticanje novih znanja o OIE i energetskoj efikasnosti. Projektom će se u svrhu uspostavljanja energetskih zajednica u prekograničnom području izgraditi novi fotonaponski sistemi, odnosno fotonaponske elektrane na različitim lokacijama. Izgradnjom sistema, omogućiće se korišćenje OIE uz značajno smanjenja troškova rada u lokalnim institucijama. Osim u građevinskom sektoru, projekt APOLLO će i u saobraćajnom sektoru pokazati kako se uvođenjem vozila na električni pogon može uticati na smanjenje emisije CO2 uz značajne uštede. Sa ciljem podizanja svijesti o prednostima korišćenja OIE, organizovaće se specijalizovane edukativne radionice za širu javnost, donosioce odluka i javna tijela, te će se ojačati znanja i kapaciteti timova za energetsku efikasnost.

Vodeći partner projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a pored Opštine Tivat partneri su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG i Grad Mostar.

post slika