Kultura

Vizija razvoja kulture opštine Tivat – Tivat grad pozorišta i muzike, je jedna od ključnih strateških odrednica razvoja grada. Kulturu naše lokalne zajednice karakteriše otvorenost prema domaćem i međunarodnom prostoru, o čemu svjedoče i brojne manifestacije koje se organizuju u Tivtu. Stanovnici ali i gosti Tivta, mogu uživati u različitim formama kulturnog izričaja tokom cijele godine – likovne izložbe, književne večeri, muzejske postavke, filmske projekcije, muzički događaji, samo su dio dinamičnog kalendara manifestacija.

Organizatori kulturnih dešavanja u Tivtu, pored ustanova kulture, Opštine i Turističke organizacije Tivat, su i brojni drugi subjekti.

Izuzev već pomenutih sadržaja, bogatstvo kulturne ponude Tivta čine i:

Kulturna dobra – WORD

Arheološki lokaliteti – PDF

JU “Centar za kulturu” Tivat

Luke Tomanovića 4
Telefon:

– centrala: +382 (0) 32/ 674-587,

– uprava: +382 (0) 32/ 674-590,
– biblioteka: +382 (0) 32/ 674-588

E-mail: kultart@t-com.me
Kontakt osoba: Neven Staničić, direktor
Website: www.czktivat.me

JU ”Muzej i galerija” Tivat

Trg od kulture 4

Telefon: +382 (0) 32/674-591

E-mail: muzejigalerija.tivat@gmail.com

Kontakt osoba: mr Jelena Bujišić, direktorica

  • Maskenbali i karnevali dio su tradicije primorskih mediteranskih gradova. Održavaju se u periodu od januara do marta, uoči uskršnjeg posta. Karneval u Donjoj Lastvi u Tivtu ima dugu tradiciju. Posljednjih godina, veliki Međunarodni karneval u Tivtu održava se početkom juna i privlači veliku pažnju publike.
  • Bokeljsko veče je tradicionalna manifestacija koja se održava u drugoj polovini februara u organizaciji podružnice Bokeljske mornarice iz Tivta.
  • Festival Mediteranskog teatra Purgatorije u organizaciji Centra za kulturu Tivat, manifestacija je koja privlači pozorišnu publiku cijele regije. Kvalitetne pozorišne predstave, duh Mediterana i odabir najboljih, čine ovaj događaj popularnim, svake godine od juna do septembra.
  • Tivatske ljetnje fešte Turističke organizacije Tivat okosnica su zabavnih događaja u Tivtu tokom cijelog ljeta. Koncerti, performansi, pučke gastro-fešte, samo su dio programa.
  • Lastovske fešte održavaju se u avgustu, u posebnoj ambijentalnoj cjelini Gornja Lastva i podrzumijevaju kulturno-umjetnički program, večeri u mlinu, izložbe. Cilj je očuvanje kulturnog nasljeđa.
  • Boćarska olimpijada je sportska manifestacija koja se održava u ljetnjem periodu.
  • Novembarski dani objedinjavaju niz kulturnih, sportskih i zabavnih događaja, organizovanih u susret 21. novembru – Danu opštine Tivat.
  • Žućenica fest prepoznatljiva je gastro-manifestacija, koju dugi niz godina organizuju Organizacija žena Tivta i Radio Tivat. Krajem maja/početkom juna vrijeme je žućenice i zabave u slavu ove korisne biljke.
  • Tradicionalni Novogodišnji koncert Glazbeno prosvjetnog društva Tivat nezaobilazna je najava prazničnih dana. Društvo staro više od 110 godina, i dalje radi, svira i dio je svih važnih manifestacija u Tivtu, a njihov je koncert poseban doživljaj.

Izuzev ovih, Tivat nudi i niz drugih atraktivnih manifestacija u organizaciji ustanova kulture, Turističke organizacije, lokalne uprave i NVO sektora.

REGISTAR SPOMEN OBILJEŽJA – OPŠTINA TIVAT – dalje

Ustanove Grada