Međunarodna Saradnja

Gradovi i opštine pobratimi

Opština Tivat decenijama unazad gradila je prijateljske i pobratimske odnose sa brojnim gradovima i opštinama regiona, Evrope, ali i svijeta. U cilju očuvanja ovakvih i stvaranja prisnijih odnosa, Tivat kontinuirano održava komunikaciju sa prijateljskim gradovima i opštinama, u želji da razmjena dobrih ideja, iskustava i projekata, bude jedan od smjerova daljeg rasta i razvoja.  

Povelju o bratimljenju sa gradom Aleksinom (Rusija, Tulska oblast), Opština Tivat potpisala je 2009. godine. Aleksin je administrativni centar Aleksinskog distrikta i nalazi se 130km južno od Moskve, ima oko 60.000 stanovnika.

Opština Tivat prijatelje ima i u dalekoj Kini, budući da je 2015. godine potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji sa okrugom Jiading, koji je dio svjetske metropole – Šangaja. Smješten je u sjeverozapadnom dijelu Šangaja, na 20km udaljenosti od centra i prostire se na površini od oko 464km2.

Takođe Opština Tivat pobratim je sa Opštinom Karpoš (Sjeverna Makedonija, Skoplje), jednom od deset opština koje čine grad Skoplje, glavni grad Republike Sjeverne Makedonije. U Karpošu živi oko 60.000 stanovnika.

Dugotrajno pobratimstvo sa Opštinom Konjic iz Bosne i Hercegovine, obnovljeno je i rezultira prijateljskim i bratskim odnosom dva grada. Konjic se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obali rijeke Neretve i ima više od 40.000 stanovnika.

Mola di Bari (Italija) i Opština Tivat akt o pobratimstvu potpisale su davne 1969. godine, kada su to učinili tadašnji predsjednik Skupštine opštine Tivat Mato Krstović i gradonačelnik opštine Mola di Bari, Đovani Padovano. Mola se nalazi u regiji Apulija na jugu Italije i broji oko 25.000 stanovnika.

Tivat prijateljske odnose gaji i sa gradom Novim Sadom (Republika Srbija). Takođe, Opština Tivat je 2018. godine potpisala Povelju o partnerstvu i saradnji sa Opštinom Piran (Republika Slovenija), čime su ove dvije primorske mediteranske opštine ozvaničile prijateljski i partnerski odnos koji će graditi u narednom periodu.

Opština Tivat je od 2008. godine pobratimska opština sa San Giacomo Degli Schiavoni iz provincije Campobaso, regija Molize u Italiji. Prostire se na površini od 11km2 i broji oko 1.500 stanovnika.

Opština Tivat održava bliske pobratimske odnose sa opštinom Sremski Karlovci iz Vojvodine, Republika Srbija. Karlovci se nalaze na desnoj obali rijeke Dunav, na 6km od Novog Sada i imaju oko 9.000 stanovnika.

Povelja o partnerstvu i saradnji između Opštine Tivat i grada Trogira u Republici Hrvatskoj potpisana je 21.novembra, 2011. Povelja o bratimljenju  potpisana je i sa Opštinom Ub (Republika Srbija) 2014. godine.

 

Članstvo u međunarodnim asocijacijama

Opština Tivat aktivan je član Jadranske Euroregije koja obuhvata 27 članica iz 7 zemalja.

 

Opština Tivat je aktivan član EURODISTRIKTA, asocijacije 17 gradova iz Italije, Crne Gore i Albanije, čiji je cilj zajednički nastup i aktivnosti vezano za apliciranje na projektima za dobijanje sredstava iz IPA fondova predpristupne pomoći. U sklopu ovih aktivnosti, kao i u sklopu aktivnosti prekogranične saradnje, Opština Tivat je aplicirala na više projekata iz oblasti energetske efikasnosti, kulture, održivog razvoja i zaštite mora i okruženja.

 

Opština Tivat registrovana je u PADOR (“Potential Applicant Data Online Registration) bazi podataka pri Evropskoj komisiji.  EuropeAid ID (Identifikacioni broj) Opštine Tivat je: ME-2012-ESY-1201229981

 

Opština Tivat postala je 2017. godine 135. po redu članica „Mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Europa“. Cilj mreže je prenos znanja i dobre prakse, kao i osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se finansirati buduće aktivnosti održivog saobraćaja i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. aprila 2013. godine, kao mreža CIVINET Slovenija – Hrvatska, a 2016. godine preimenovana u CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Europa. Svrha Mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske efikasnosti i gradskog saobraćaja povoljnijeg za okolinu i krajnje korisnike.

 

Opština Tivat je od 2015. godine punopravna članica Instituta regija i gradova – IRE (Institut of the Refgions of the Europe). Osnovni cilj ovog Instituta je da stvori platformu za opštine, regije i preduzeća širom Evrope, kako bi se jasno ukazalo na značaj koji regije i opštine imaju u ekonomskoj politici i uopšte razvoju Evrope. Svojim aktivnostima, ovaj Institut promoviše decentralizaciju i regionalizaciju dajući svoju konkretnu, ali i ekspertsku podršku opštinama i regijama.

 

Opština Tivat takođe član je ReCOMed – Međunarodne mreže mediteranskih gradova mallinovog ulja. Skupština Opštine Tivat 2011. godine donijela je Odluku o proglašenju Tivta – Gradom maslinovog ulja, na inicijativu Maslinarskog društva “Boka” iz Tivta, čime je Tivat pristupio mreži mediteranskih gradova maslinovog ulja pod pokroviteljstvom UNESKO-a.

Opština Tivat član je Asocijacije evropskih projekata – EPA (European Project Association), nevladine organizacije koja ima sjedište u Briselu a okuplja više od 5000 članova.

Dokumentacija i projekti – detaljnije

Ustanove Grada