AKTIVNOSTI OPŠTINE TIVAT NA PLANU ZAŠTITE PALMI

08 mar 2018

Sastanak povodom aktivnosti na očuvanju stabala palmi održan je u utorak, 6. marta, a sastanku su prisustvovali rukovodstvo lokalne uprave i lokalnog Komunalnog preduzeća sa predstavnicima Radne grupe za izradu predloga plana zamjenske sadnje palmi.

Radna grupa, sačinjena od inžinjera poljoprivrede, hortikulture, arhitekture, tehnologije, diplomiranih biologa i turizmologa, formirana je u decembru 2017. godine. i tokom rada utvrđen je presijek postojećeg stanja. Radna grupa utvrdila je narušenost pejzaža na glavnim priobalnim šetalištima ali i na drugim privatnim i javnim površinama. Od postojeće 4 vrste palmi koje postoje u Tivtu (“kanarska palma”, “visoka žumara”, “niska žumara” i “vašingtonija”), stradala je vrsta “kanarske palme” - od ukupno 290 stradalo je 80 stabala. Radna grupa razmotrila je mogućnosti zamjene stradalih palmi istom vrstom, nekom drugom vrstom palmi, odnosno njihova zamjena drugim vrstama drveća.

Trenutno se razmatra mogućnost da se na najatraktivnijim lokacijama i to prije svega na Pinima i na rivi u Donjoj Lastvi, dio postojećih uništenih palmi zamjeni istom vrstom. Ovakav potez bio bi rezultat namjere da na taj način Tivat ne izgubi prepoznatljiv identitet koji je i u smislu pejzažnog i arhitektonkog uređenja prepoznao palmu kao značajnu vrstu. Planira se intezivniji tretman postojećih i potencijalno novih stabala, dok će se na drugim javnim površinama razmotriti sadnja druge vrste bilja.

Opština Tivat Budžetom za 2018. godinu, opredjelila je 100.000 eura u svrhu saniranja štete nastale djelovanjem biljne štetočine tzv “crvenog palminog surlaša”. Tivatsko Komunalno preduzeće preuzeće ulogu nosioca posla kada je u pitanju dalji tretman palmi. “Komunalno preduzeće je registrovano kako bi moglo sprovoditi ove tretmane i mogu najaviti intezivniji pristup problemu, odnosno tretiranje na mjesečnom nivou”, kazao je Vlado Đukić, direktor Komunalnog preduzeća Tivat. Stabla palmi koja su uništena na Pinima i na rivi u Donjoj Lastvi u narednom periodu biće uklonjena.

post slika