Crna Gora uvodi preventivne mjere zaštite od širenja virusa COVID-19

11 mar 2020

Institut za javno zdravlje dao je prijedlog, a na osnovu zaključaka Nacionalno koordinaciono tijelo Ministarstva zdravlja donijelo je naredbu o stupanju na snagu mjera prevencije od Korona virusa. Mjere zaštite su zabrana putovanja u najpogođenija područja i države, kao i privremena mjera zabrane ulaska u Crnu Goru dok postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti u zemlju, a u skladu sa Zakonom o strancima. Zabrana putovanja i ulaska u Crnu Goru uvodi se stranim državljanima, a odnosi se na: Italiju, Španiju, Južnu Koreju, Iran i Kinesku pokrajinu Hubei. Lista zemalja u kojima je zabranjeno putovanje i iz kojih je privremeno zabranjen dolazak mijenjaće se u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije.

Državljani Crne Gore, koji su se zadesili u tranzitu i povratnici su iz Italije, Španije, Južne Koreje, Irana i Kine – pokrajina Hubei, staviće se u kućnu izolaciju pod aktivnim nadzorom i ograničenjem prava kretanja koji podrazumijeva smještaj u porodičnom objektu tokom perioda od 14 dana uz praćenje zdravstveng stanja od strane nadležne epidemiološke službe. Nad svim članovima porodice koji se zadese u domaćinstvu primjenjivaće se iste mjere. Nepoštovanje ove mjere podleže zakonskoj odgovornosti.

U cilju prevencije, odlaže se ogranizovanje svih đačkih i učeničkih grupa – ekskurzija, izleta, edukativnih skupova u inostranstvu, a donešena je i odluka o zabrani održavanja sportskih manifestacija sa prisustvom publike. Dakle, sportski događaji, nacionalni i međunarodni, održavaju se bez prisustva publike. Eventualni dolazak timova iz najpogođenijih područja se odlaže do daljnjeg. Donešena je odluka o sprovođenju pooštrene granične kontrole nad putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz država koje u ovom trenutku imaju registrovane slučajeve, a bez široko uspostavljene lokalne transmisije COVID-19.

Dodatne mjere unutar zdravstvenog sistema, podrazumjevaju razradu planova za angažovanje medicinskog kadra koji se nalazi u penziji u slučaju potrebe i povećanog obolijevanja uz aktivno angažovanje Ljekarske komore i drugih strukovnih udruženja. Privremeno je suspendovan odlazak na redovne godišnje odmore svih zaposlenih u zdravstvu uz obustavu službenih putovanja i privremeni povratak sa edukacija i usavršavanja u inostranstvu onih zaposlenih za koje se procijeni da predstavljaju krucijalne specijalnosti u slučajevima masovnog obolijevanja.

U trenutku kada državi prijeti gotovo izvjesna importacija novog koronavirusa poseban akcenat se mora staviti na individualnu odgovornost i ponašanje svakog pojedinca. Adekvatna komunikacija telefonom sa zdravstvenom službom je imperativ. To se posebno odnosi na osobe koje su bile u pogođenim područjima ili koje su eventualno imale kontakt sa oboljelom osobom. Svaki odlazak ljekaru sa simptomima respiratorne infekcije nosi rizik za sve osobe iz okruženja, posebno stare. Zbog toga tim osobama predlažemo da se jave telefonom najbližem domu zdravlja ili Institutu za javno zdravlje koji će im dati jasne instrukcije za postupanje. Obaveza je svakog od nas da uradimo sve što je u našoj moći da zaštitimo našu porodicu i okruženje.

Ove obaveze uključuju i promjene ponašanja i uobičajenih navika koje su svojstvene našem kulturološkom miljeu, kao što su rukovanje, grljenje i slično. Dok traje opasnost po zdravlje od novog koronavirusa ove navike i ponašanje treba izbjegavati. Takođe, preporuka je izbjegavanje svakog nepotrebnog kretanja, društvenih i bliskih kontakata, kao i izbjegavanje svih mjesta sa masovnim okupljanjem ljudi na ograničenom prostoru, jer jedino na taj način i uz strogo pridržavanje mjera i preporuka nadležnih zdravstvenih institucija može se obezbijediti sigurnije okruženje za sve građane Crne Gore.