Konferencija o Boki kao održivoj nautičkoj destinaciji

10 maj 2024

Treći vikend Festivala vjetra doveo domaće i strane pomorske eksperte u Tivat

U okviru Festivala vjetra 2024, u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore i Jedriličarskog kluba Delfin, u Tivtu je održana druga međunarodna naučno-stručna konferencija “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija”.

Direktorka konferencije, doc. dr Zorica Đurović, prodekanica za razvoj i komunikacije Pomorskog fakulteta, zahvalila je na učešću predstavnicima relevantnih subjekata plave ekonomije, posebno pozdravljajući ministra saobraćaja i pomorstva, Filipa Radulovića, predsjednika opštine Tivat, Željka Komnenovića, direktora Uprave pomorske sigurnosti, Harisa Husića, dekanicu Pomorskog fakuleta, prof. dr Tatijanu Dlabač, zapovjednika ŠB Jadran, kapetana korvete Ivana Lakovića, komandanta Obalne straže Italije, Gian Lucu Menabenea, eksperte sa Pomorskog fakulteta Split i direktora Luke Kotor, Ljuba Radovića.

“Sama činjenica da ste svi vi ovdje, govori o tome da smo spremni da razgovaramo, sarađujemo, zajednički radimo na unapređenju ukupnog stanja u našoj Boki, da je zaštitimo i učinimo je prestižnom i uspješnom destinacijom. Posebno zahvaljujemo JK „Delfin“ na njihovoj inicijativi, društvenoj odgovornosti i ogromnom entuzijazmu, koji je za sve nas velika inspiracija i na ovoj prilici da i mi organizujemo jednu ovakvu konferenciju”, istakla je Đurović.

U ime strateškog partnera u organizaciji Festivala vjetra, Opštine Tivat, na otvaranju je govorio predsjednik Željko Komnenović koji je ukazao na značaj samog projekta, kao i ukupnog djelovanja JK Delfin, koji nije samo sportski klub, nego i neformalna pomorska škola koja je zaslužila povjerenje Pomorskog fakulteta Kotor.

”Zahvaljujući njima, danas smo u prilici da u Tivtu čujemo relevantne subjekte plave ekonomije – eksperte sa Pomorskog fakulteta, predstavnike Ministarstva saobraćaja i pomorstva, relevantnih nacionalnih institucija i pomorskih udruženja, a posebno je dragocjeno što će svoja iskustva i znanja sa nama podijeliti i međunarodni gosti, stručnjaci Pomorskog fakulteta Univerziteta u Splitu, Evropske transportne zajednice i Obalne straže Italije, kojima želim dobrodošlicu u Tivat” – poručio je prvi čovjek grada.

Predsjednik Upravnog odbora Jedriličarskog kluba Delfin, dr Frano Tripović, objasnio je zbog čega klub, pored sporta, edukaciju smatra svojom obavezom i misijom:

Jedrenje od pete, šeste godine obezbjeđuje djeci da kroz igre savladaju kompleksne vještine, koje su neophodne da bi se boravilo na moru. Smatram da bez holističkog pristupa, multidisciplinarnosti i pristupa znanju od najprostijih do najkomplesnijih nivoa ne možemo da imamo jednu cjelinu, koja će omogućiti sigurnu plovidbu.”

Dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Tatijana Dlabač pozdravila je učesnike i goste, apostrofirajući značaj multidisciplinarnog pristupa pitanjima zaštite morske sredine i bezbjednosti pomorskog saobraćaja, zahvaljujući za priliku da naučno-istraživačka ustanova kojoj je na čelu bude jedan od partnera u realizaciji edukativnog programa  Festivala vjetra.

Jednodnevnu međunarodnu konferecniju “Boka Kotorska kao održiva destinacija” zvanično je otvorio ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, Filip Radulović:

U ime Vlade Crne Gore i Ministarstva saobraćaja i pomorstva izražavam veliku zahvalnost Pomorskom fakultetu Kotor i JK “Delfin” na neumornoj posvećenosti na realizaciji ovog značajnog događaja. Vaš doprinos, diskusije, preporuke i zaključci koje ćete danas formulisati biće dragocjeni u daljem radu našeg ministarstva i svih relevantnih institucija. Uvjeren sam da će rezultati ovog skupa biti od dragocjene važnosti, ne samo za našu pomorsku industriju, već i za cjelokupno društvo.”

Ovogodišnje izdanje konferencije obuhvatalo je dva panela. U prvom dijelu, eksperti su razgovarali na temu “Mogućnost pravnog regulisanja dekarbonizacije manjih plovila u Boki Kotorskoj”, dok je popodnevni panel naslovljen “Plovidba i plovni putevi u Boki – sigurnost i stvarnost.” Nudeći se kao otvoreni forum, međunarodni skup u Tivtu treba da posluži promociji naučno-stručnog pristupa, povezivanju struke i donosilaca odluka, kao i opštem podizanju svijesti o značaju tema kojima se bavi.

post slika

Galerija