Održan sastanak o zapošljavanju RE populacije

19 okt 2023

Nevladina organizacija „Centar za romske inicijative“ organizovala je sastanak na temu razmjene iskustava o zapošljavanju pripadnika RE populacije u Tivtu. Susret je održan sa ciljem povezivanja i uspostavljanja saradnje sa poslodavcima kao i ukazivanja na značaj zapošljavanja pripadnika RE populacije, sa posebnim fokusom na Romkinje i Egipćanke.

Svojim prisustvom inicijativu većeg stepena integracije Roma i Egipćana u lokalnu zajednicu podržao je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović. On je istakao nezadovoljavajući socijalni status članova RE populacije u Tivtu i potrebu da se zajedničkim snagama države i lokalnih zajednica radi na rješavanju ovog problema.

„Kada je u pitanju njihovo zapošljavnje, podsjetiću da je jedan od prvih poteza lokalne vlasti 2021. godine bio taj da pripradnici RE populacije zaposleni u gradskim preduzećima, dobiju ugovore o radu na neodređeno vrijeme“, rekao je Komnenović. „Naši sugrađani, članovi RE populacije morali bi biti ravnopravni i potpuno integrisani članovi lokalne zajednice. Nadam se da ćemo u narednom periodu ostvariti napredak u ovoj oblasti.“ Predsjednik opštine je prisutne na sastanku upoznao sa problemima u vezi sa neformalnim naseljima 7. jul i Lovanja i ponudio partnerstvo Opštine kada su u pitanju aktivnosti u ovoj oblasti.

Aktivno učešće u sastanku uzeo je Slavko Milić, zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova sa dugogodišnjim uskustvom rada na procesu ingracije RE populacije u društvo. Prisutni su imali priliku pogledati film na temu „Istine i predsrasude o Romomima“. Sastanku su prisustvovali sekretarka za društvene djelatnosti Opštine Tivat Olivera Mišković Vidojević, direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Tivat Alen Krivokapić, direktorka OŠ „Drago Milović Slavka Mirković sa saradnicima, predstavnici „Komunalnog“ Tivat i „Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju“ Tivat.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Smanjenjem predrasuda do jednakih mogućnosti u crnogorskom društvu“, koji je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

post slika