Održan sastanak sa Ambasadorom Rumunije

09 nov 2021

Predstavnici tivatske lokalne vlasti ugostili su ambasadora Rumunije u Crnoj Gori, Nj.E. Mateija Viorela Ardeleanua, sa kojim su razgovarali o planovima saradnje u oblasti EU projekata, turizma, sporta i kulture. Sastanku sa ambasadorom prisustvovali su predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović, predsjednik Skupštine opštine dr Andrija Petković, kao i potpredsjednici opštine Vladimir Arsić i Goran Božović.

Tokom razgovora, predsjednik opštine Željko Komnenović podsjetio je, između ostalog, na nedavno održan sastanak sa poslovnom delegacijom iz Rumunije, na kojem je predstavljena međunarodna inicijativa za uspostavljanje Evropske grupe za teritorijalnu saradnju u oblasti EU projekata (EGTC). Pored toga, osvrnuo se i na inicijativu za ostvarivanje direktne avio-linije na relaciji Tivat – Krajova (Rumunija) i istakao da tivatska uprava njenu realizaciju vidi kao osnovu za intenziviranje saradnje.

Predsjednik SO Tivat Andrija Petković ocjenio je da prostora za saradnju ima i u povezivanju sa lokalnim parlamentima u Rumuniji, ističući da je Opština Tivat široko poznata po tome da je predvode lokalne građanske liste, što je, po njegovim riječima, pokazatelj razvoja demokratije.

Ambasador Ardeleanu najavio je da će početkom decembra biti organizovana video-konferencija, na kojoj će predstavnici lokalnih uprava iz Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije razmatrati predlog Deklaracije za uspostavljanje EGTC, a čije je potpisivanje planirano početkom naredne godine. Tivatske čelnike upoznao je i sa pristiglom ponudom za bratimljenje od strane grada Giurgiu, naglašavajući da se radi o jednom od najuspješnijih rumunskih gradova u oblasti EU projekata.

Na sastanku je konstatovan značajan prostor za unapređenje saradnje, a bilo je riječi i o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u obije zemlje.

post slika