Održana gastro manifestacija „Pjat od žućenice“

19 jun 2023

Najpoznatiji program Žućenica fest-a - ”Pjat od žućenice”, održan u subotu /17.06./, okupio je veliki broj Tivćana i njihovih gostiju koji su uživali na najukusnijoj tradicionalnoj fešti u gradu.

Fešta od gušta za sva čula koju već 19 godina za redom priređuje Organizacija žena Tivta uz podršku Opštine i Turističke orgaizacije, bila je najmasovnija i sa najviše pripremljenih jela od autohtone primorske divlje jestive trave žućenice.

Pored članica tivatskog Udruženja žena, koje su po tradiciji predstavile najveći broj delicija od žućenice, učešće su uzeli i učenici kuvarskog smjera SMŠ Mladost, Kolo srpskih sestara, Organizacija žena Risan, firma “Olio-Sustaši”-Bar, tivatski restorani: “Big Ben”, “Anagastum” i “Astorija”, NVO „Harlekin” iz Donje Lastve i brojni drugi.

„Prezadovoljna sam odazivom učesnika fešte, a sve žene su imale zadatak da pripreme po 5 – 6 jela za večerašnju feštu. Sva pripremljena jela su veoma kvalitetna i pripremljena sa velikom pažnjom i ljubavlju. Raduje me i što su ovdje sa nama i ugostitelji te što smo uspjeli da skrenemo njihovu pažnju na žućenicu kao nezaobilazan dio bokeljske i crnogorske kulinarske tradicije i da tu predivnu, ukusnu i zdravu biljku vratimo na trpeze naših turista“- kazala je predsjednica Organizacije žena Tivta Blaženka Vučurović.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović kazao je da se na Pinama ovih dana smjenjuju brojni događaji i manifestacije, ali da je Tivćanima Žućenica fest možda najdraža.

“Sa žućenicom negdje i počinje sezona u gradu, ali i fešte. Grad će ostati privržen ovoj manifestaciji koja okuplja prvenstveno Tivćanke, koje sa posebnom pažnjom realizuju ovaj događaj”, kazao je Komnenović.

Ovu veliku gastro feštu uveličali su muzikom i pjesmom Glazbeno prosvjetno društvo Tivat i poznata heregnovska grupa Exodus. Žućenica fest 2023 zadržala je internacionalni karakter, jer je i ove godine ućešće uzela grupa gastronoma iz poljskog grada Skočova.

post slika

Galerija