Održana IV sjednica Skupštine opštine Tivat

17 dec 2020

Četvrta redovna sjednica novog saziva Skupštine opštine Tivat, održana je juče /16.12.2020./, a dnevni red sadržao je 22 tačke. Sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Skupštine opštine dr Andrija Petković, prisustvovao je 31 odbornik. U radu sjednice učestvovali su predsjednik opštine Željko Komnenović, potpredsjednici opštine Vladimir Arsić i Goran Božović ali i starješine organa i službi lokalne uprave, kao i predstavnici preduzeća i javnih ustanova čiji je osnovač Opština Tivat. Na samom početku usvojeni su zapisnici sa II i III sjednice Skupštine opštine Tivat.

Petković je odbornicima predstavio izvještaj Opštinske izborne komisije, koja je konstatovala prestanak odborničkih mandata, zbog nespojivosti funkcija, potpredsjednicima, Vladimiru Arsiću i Goranu Božoviću. Arsića je naslijedila odbornica koalicione liste “Narod pobjeđuje”, Vesna Barbić, dok je kao sljedeća na listi koja nosi njegovo ime, Gorana Božovića naslijedila odbornica Valentina Božović. Zbog nespojivosti funkcije, mandat je prestao i odborniku liste “Narod pobjeđuje”, Budmiru Cupari, v.d. direktoru Direkcije za investicije, te je mandat verifikovan odbornici sa iste liste, Ankici Bogdanović. Sa odborničke liste DPS, mandat je prestao odbornici Jovanki Vujačić, a verifikovan odbornici Mariji Marović Babović. Mjesto odbornika SD, Zdravka Mitrovića naslijedio je odbornik Igor Petković.

Na sjednici je usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na nepokretnosti u opštini Tivat, kojom se predviđaju manje izmjene u zoniranju na području Luštice. Takođe donešena je Odluka o učešću Opštine Tivat u izgradnji objekata kolektivnog stanovanja za potrebe penzionera sa teritorije opštine Tivat. Ovom odlukom Udruženju penzionera Tivat prenosi se pravo svojine na zemljište površine 1616m2 u Radovićima, a radi izgradnje objekata kolektivnog stanovanja. Udruženje se pri tom oslobađa plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Odbornici su većinom glasova izglasali Odluku o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između Opštine Tivat i pravoslavne Mitropolije Crnogorsko-primorske putem razmjene zemljišta.

Stavljena je van snage Odluka o davanju na korišćenje prostorija u objektu Šoping centra na Seljanovu, sportskoj organizaciji šah klub „Mimoza“ i nevladinim organizacijama „Kolo srpskih sestara - Kontesa Ekatarina Prevlačka Tivat“, „Crnogorski atelje realistične umjetnosti“ i Omladinski klub Tivat. Takođe stavljena je van snage Odluka o osnivanju kancelarije  za integraciju romske i egipćanske populacije iz formalno-pravnih razloga. Lokalna uprava je istakla namjeru daljeg osnaživanja RE populacije u Tivtu. Odlukom skupštinske većine izglasana je odluka o stavljanju van snage Odluke o osnivanju AD „Sportski kompleks Arsenal Tivat“, budući da nisu ispoštovane aktivnosti i rokovi propisani ovom Odlukom.

Skupština opštine Tivat usvojila je predlog Odluke o davanju saglasnosti za odustanjanje od izjavljivanja revizije u predmetu Posl.br.P. 1545/19/16, predlog Odluke o davanju saglasnosti za odustanjanje od revizije izjavljene na presudu Višeg suda u Podgorici Gž.br. 3494/19 od 11.05.2020. godine i predlog Odluke o davanju saglasnosti za odustanjanje od revizije izjavljene na presudu Višeg suda u Podgorici Gž.br. 862/20-15 od 24.04.2020. godine. U pitanju su sudski sporovi oko zemljišta u privatnom vlasništvu na Klačini, gdje je u međuvremenu izgrađeno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor. Lokalna uprava ovim pokušava izbjeći troškove daljeg sudskog postupka uz postizanje dogovora sa vlasnicima zemljišta. Opština se obavezala da isplati naknadu dospjelih potraživanja u više mjesečnih rata, a vlasnici su izašli u susret time što su prihvatili isto i odrekli se dijela potraživanja.

Na IV redovnoj sjednici saziva SO Tivat, usvojeni su planovi i programi rada za 2021. godinu, opštinskih preduzeća i javnih ustanova: doo „Vodovod i kanalizacija“ Tivat, doo „Komunalno“ Tivat, doo „Parking servis“ Tivat, doo „Vodacom“ Tivat, JU „Muzej i galerija“ Tivat, JU „Centar za kulturu“ Tivat i Turističke organizacije Tivat.

Umjesto Gorana Božovića koji je dao ostavku zbog nespojivosti funkcija, Valentina Božović je izabrana za članicu Odbora za izbor i imenovanje, članicu Odbora za društvene djelatnosti, članicu Savjeta za pritužbe građana i kao odbornica koja prisustvuje zaključenju braka. Budimir Cupara razriješen je dužnosti predsjednika Odbora za Statut i propise i Odbora za izbor i imenovanja, a umjesto njega za predsjednicu ova dva odbora izabrana je Ankica Bogdanović.

post slika