Održana konferencija “Boka kotorska kao održiva nautička destinacija“

06 maj 2023

U okviru drugog po redu „Festivala vjetra – WindFest 2023“, danas je održana konferencija pod naslovom „Boka kotorska kao održiva nautička destinacija“. Konferencija je održana u Tivtu, u multimedijalnoj sali Opštine Tivat. Organizator Konferencije bio je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa Organizacionim odborom „Festivala vjetra“ i Institutom za biologiju mora. Za najave u okviru planiranog programa bila je zadužena gospođa Antonela Stjepčević ispred Organizacionog odbora Festivala.

Učesnike su pozdravili direktor Jedriličarskog kluba „Delfin“, dr Frano Tripović, i dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević, koji je prisutnima predstavio Fakultet, njegove glavne aktivnosti i planove.

U okviru jutarnjeg dijela Konferencije, održan je panel pod nazivom „Planiranje i sigurnost plovidbe Bokokotorskim zalivom“. Uvodno predavanja iz ove oblasti održao je kap. Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, koji je predstavio iskustva iz sličnih područja i u vezi sa istim izazovima iz Republike Hrvatske. U nastavku je dr Maja Škurić održala prezentaciju o mogućnostima razvoja trajektnog prevoza putnika, s posebnim osvrtom na područje Boke Kotorske.

Uslijedila je panel diskusija čiji je moderator bila gospođa Maja Mijušković, direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu. Učesnici panela bili su dr Nexhat Kapidani iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kap. Zoran Brković iz Udruženja pilota Luke Kotor, kap. Grujica Dudić ispred Lučke kapetanije Kotor, Aleksandra Šućur ispred marine Portonovi, i novinar i publicista Siniša Luković. U interesantnoj diskusiji koja je uslijedila, govorilo se o gorućim pitanjima u vezi sa sigurnošću plovidbe u Zalivu usled pojačanog saobraćaja plovila, od jedrilica i glisera do mega kruzera. Pomenuli su se brojni izazovi u tom smislu, naročito tokom turističke sezone.

Tema popodnevnog panela bila je: „Uticaj pomorskog saobraćaja na stanje ekosistema i kulturni pejzaž Boke“. Uvodno predavanje održala je dr Jasmina Obhođaš iz instituta „Ruđer Bošković“ iz Zagreba na temu „Uticaj marina na morski okoliš“, a zatim je mr Radmila Gagić predstavila svoje istraživanje u vezi sa praćenjem uticaja kruzer brodova na koncetraciju suspendovanih čestica u ambijentalnom vazduhu Kotorskog zaliva.

Moderator popodnevnog panela bila je dr Vesna Mačić sa Instituta za biologiju mora. Učesnici su bili dr Slavica Petović iz Instituta za biologiju mora, Nemanja Malovrazić iz JP Morsko dobro,Ivana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine, Milica Rudić iz Ministarstva za ekologiju i prostorno uređenje, Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio i Žarko Lukšić iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. I u okviru ovog panela otvorena su mnoga aktuelna pitanja koja se tiču zaštite mora i priobalja, kao i zaštite ukupnog kulturnog nasljeđa Boke.

Oba panela omogućila su izmjenu korisnih informacija između nadležnih institucija i učesnika u pomorskom saobraćaju u Boki. Takođe, pokrenuta su brojna pitanja kojima su se zapravo definisali neki od gorućih problema kada su u pitanju sigurnost i planiranje plovidbe i zaštita mora i priobalja, ali i pitanja nadležnosti i međuinstituicionalne saradnje. Učesnici su pokazali spremnost za organizovanje sastanaka nadležnih institucija posvećenih konkretnim pitanjima koja su prepoznata kao posebni izazovi. Svim ovim pitanjima neophodno je ozbiljno i što prije pristupiti kako bi se Boka kotorska dalje razvijala na planiran, strateški i ekološki održiv način, a istovremeno zadržala svoju ljepotu i vrednosti zbog kojih je dragocjena njenim žiteljima i poželjna destinacija sve većeg broja turista i nautičara.

post slika

Galerija