ODRŽANA SKUPŠTINA CIVINET – TIVAT NASTAVLJA DA UNAPREĐUJE ODRŽIVU MOBILNOST

06 mar 2019

"Naš cilj je da se Tivat i dalje razvija kao grad u kome su prioriteti uravnotežen ekonomski razvoj, uređenje prostora i zaštita životne sredine. U tom smislu Opština Tivat poslednjih desetak godina intenzivnije radi na polju održive mobilnosti kroz uvođenje raznih modela koji pokazuju rezultate", rekao je predsjednik opštine Tivat dr Siniša Kusovac na otvaranju 6. Skupštine CIVINET i okruglog stola o održivoj mobilnost koja se u Tivtu održava u saradnji sa mrežom za održivu mobilnost u gradovima CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa.

Podsjećajući Tivat ima svega nešto više od 14 000 stanovnika, je dodao da je to opština koja je uspjela da pionirski započne i u velikom dijelu realizuje značajne projekte na unapređenju energetske efikasnosti.

»Samo u 2018. godini odobreno je više od 55.000 eura beskamatnih kredita koji iskorišteni za zamjenu vanjske bravarije i obnavljanje termoizolacione fasade. Zatim saradnja sa UNDP na projektu „Niskokarbonski turizam“ čime smo uspijeli da već implementiramo nekoliko uspješnih ideja među kojima instalacija unutrašnje LED rasvjete, sistem za zalivanje u Velikom gradskom parku, ekosertifikacija nekoliko tivatskih hotela i uređenje planinarskih staza. Posebnu smo pažnju posvetili promovisanju upotrebe alternativnih prevoznih sredstava, privremenih obustava saobraćaja u cilju vraćanja saobraćajnica pješacima i biciklistima i kontinuiranu edukaciju djece i omladine.Takođe uspiješni smo i na polju EU fondova, iz kojih smo uspijeli da rekonstruišemo značajan dio javne rasvjete i izgradimo solarne kolektore na krovu Sportske dvorane. Imamo nekoliko spremnih projekata sa kojima se nadamo da ćemo biti dovoljno konkuretni upravo prema EU fondovima«, dodao je predsjednik Kusovac.

Prema riječima, dr Srđana Škunca, koordinatora mreže CIVINET-a, u cilju cilju što boljeg funkcionisanja mreže predloženo je uvođenje članarine koja bi, ukoliko se takva odluka na kraju i usvoji na nivou mreže, na godišnjem nivou za Crnu Goru iznosila oko 200- 220 eura.

Skupština je prihvatila izvještaj o radu mreže za prošlu i plan aktivnosti za ovu godinu. U političkoj izjavi, Politički odbor konstatovao je potrebu nastavka edukacije članova predstavničkih i izvršnih tijela jedinica lokalne samouprave, naročito u oblasti planiranja i organizacije održive urbane mobilnosti, kao i razvoj zajedničkih projekata.

Na okruglom stolu o održivoj mobilnosti predstavljeni su i projekti elektromobilnosti u Crnoj Gori i drugi, a ispred zgrade opštine povodoma Dana energetske efikasnosti, kao i prethodnih godina, organizovana je podjela LED sijalica i promotivnog materijala građanima.

post slika