Održana svečana proslava 90 godina broda “Jadran”

20 aug 2023

Svečana proslava 90 godina školskog jedrenjaka “Jadran” održana je sinoć u Tivtu na obali Pine, u prisustvu čelnih ljudi države Crne Gore i brojnih zvanica. Tokom prigodnog programa koji su organizovali Ministarstvo odbrane i Mornarica Vojske Crne Gore uz podršku Opštine Tivat, prisutnima su se obratili predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, komandant školskog broda “Jadran” kapetan korvete Ivan Laković i predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović.

Premijer Abazović je kazao da je jedrenjak "Jadran" najstariji, najbolji i najljepši abasador Crne Gore na moru i sinonim ljepote pomorskog poziva i brodarstva Crne Gore i regiona koji ima svoju istrorijsku vrijednost i koji spada u kulturno blago Crne Gore. "Naš “Jadran” je ploveći kroz istoriju, časno i ponosno predstavljao državu i svoju zastavu vijorio dijeleći njihovu sudbinu i uvijek pričajuči priče sa svojih krstarenja o kojim svjedoči istorija. “Jadran”, šireći svoja jedra, širi ljubav i šalje poruku koju Crna Gora želi da podijeli sa svima, a to je da budemo zemlja koja je povezana sa svima, koja šalje poruku mira, dobrote i želju za slavom, ali onom koja pristoji zemlji koja želi da postane članica EU", rekao je Abazović.

Komandant “Jadrana” Ivan Laković zahvalio je svima koji su u proteklih devet decenija idejama, radom, trudom, ljubavlju i pažnjom, u raznim ulogama doprinijeli nastanku, dugom životu i časnoj službi starog jedrenjaka koji je u tom periodu izrastao u svojevrsni ploveći spomenik i instutuciju pomorske tradicije tehnološke baštine ovih prostora. "Školski brod “Jadran” je najvrijednije pokretno materijalno dobro naše države. Naš “Jadran” je simbol pomoračke kulture i tradicije, brod koji je kroz dosadašnja 24 duža međunarodna krstarenja na najljepši mogući način reprezentovao svoju državu. Ne postoji luka u koju naš prelijepi jedrenjak nije dočekan uz oduševljenje i ovacije tamošnjih mještana. Da bi nam školski brod “Jadran” još dugo plovio, bio svojevrstan škola pod jedrima i učionica na moru, potrebno je da uvijek budemo svjesni kakav dragulj posjedujemo i kakav tretman ovaj brod, sam po sebi zaslužuje", istakao je Laković.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović podsjetio je na specifičnu, skoro jedan vijek dugu vezu "Jadrana" i Tivta kao njegove prve domaće luke u koju je ovaj jedrenjak stigao 16. jula 1933. "Sve ove godine Tivat je dio sebe ugrađivao u ovaj jedrenjak. Jedna od najvećih počasti za svakog Tivćanina bila je i ostala da primi cimu sa “Jadrana” i pomogne njegovo vezivanje za mulo Staničića. Simbolično večeras mi konop uzimamo u ruke i vežemo ga za našu obalu, a ovaj jubilej za naše sjećanje. Nakon četiri godine “Jadran” je ponovo na Pinama, na svojoj bitvi. Zapravo na ovoj slici koja je pred nama i čiji smo večeras svjedoci, nema ničeg prirodnijeg, jer on ovdje pripada. On je dio istorije Tivta, pa jedan bez drugog ne čine cjelinu", kazao je Komnenović dodajući da je "Jadran" tokom svoje bogate istorije "bio svjedok burnih dešavanja na ovim prostorima, heroj, a nekad i žrtva".

“Da je u prilici, svaki Tivćanin bi vam rekao, a ja sam dužan naglasiti, da smo dužni očuvati taj istorijski kontinuitet povezanosti broda i grada. Dužni smo brinuti o “Jadranu”, o našoj istoriji i tradiciji pod jedrima, na kojoj ćemo školovati nove generacije budućih pomorskih oficira. Obavezni smo čuvati “Jadran” i ukazivati mu svu potrebnu pažnju, jer on je u isto vrijeme: ploveća učionica - važna karika u sistemu obrazovanja, izuzetan primjerak tradicionalne brodogradnje, državna imovina koja bi trebalo da dospije na listu svjetske kulturne baštine, turistička atrakcija. Tek kada svojim činjenjem uvažimo “Jadran” kroz prizmu svega što on predstavlja, moći ćemo osjetiti pravo zadovoljstvo što imamo tu privilegiju da je naš. Jer “Jadran” je za Tivat i Tivćane daleko više od broda, a njegovih 90 godina postojanja je mnogo više od jubileja. “Jadran” je velika priča o tradiciji plovidbe pod jedrima, neraskidivoj vezi sa morem, direktna istorijsko-genetska veza sa slavnim bokeljskim pomorcima koji su vjekovima svjetsku kulturu i najznačajnije civilizacijske vrijednosti donosili u svoj kraj a slavu bokeljskog pomorstva prenijeli širom svjetskih meridijana", rekao je Komnenović. On je poželio starom jedrenjaku "još mnogo pređenih nautičkih milja, mirno more i dobar vjetar u jedrima".

U svečanom programu učestvovali su KUD "Boka" iz Tivta, u ulozi recitatorke Željka Čepić, Glazbeno prosvjetno društvo "Tivat", a prikazan je i dokumentarni film “Kad bi znao da govori” o istorijatu školskog broda “Jadran”.

Svečanosti su prisustvovali koordinator radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazarević, ministri u Vladi CG, predstavnici vojno-diplomatskog kora, predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, predsjednik SO Tivat Miljan  Marković, potpredsjednik opštine Tivat Jovan Brinić, kao i brojni prijatelji broda.

post slika

Galerija