Predstavnici Republike Hrvatske u posjeti Opštini Tivat

08 jul 2021

Predsjednik opštine Željko Komnenović i predsjednik Skupštine opštine Tivat dr Andrija Petković ugostili su juče (srijeda, 7. jul) tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, ambasadora Hrvatske u Crnoj Gori NJ.E. Veselka Grubišića, generalnu konzulku RH u Kotoru Jasminku Lončarević i savjetnika sa posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inostranstvu dr Milana Bošnjaka. Sastanak su inicirali i njemu prisustvovali predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Odnosi sa hrvatskom zajednicom u Tivtu su otvoreni, iskreni i bilježe stalni napredak. Činjenica da Hrvaska građanska inicijativa nije dio lokalne vlasti, nije prepreka dobroj saradnji i ostvarivanju ciljeva koji su u interesu hrvatske zajednice“- poručio je Komnenović i podsjetio na niz aktivnosti koje svjedoče harmoničnim odnosima, zajedništvu i suživotu u Tivtu i Boki. „Naš je zadatak da ovu harmoniju i bogato nasljeđe sačuvamo i za generacije koje dolaze“, poručio je on.

Predsjednik SO Tivat dr Andrija Petković je ukazao na činjenicu da Tivćane sa Hrvatskom vežu brojni emotivni, rođački i prijateljski odnosi, ali i da ona kao članica Evrospke unije nudi brojne pozitivne prakse primjenljive na lokalnom nivou. Čelni ljudi tivatske opštine najavili su da će do sredine avgusta biti završen vodovod do otoka Gospe od Milosti, čime će biti riješen problem vodosnabdijevanja tamošnje crkve i samostana.

Zvonko Milas je zahvalio na prijemu i ukazao na značaj očuvanja kulturne baštine i identiteta Hrvata u Boki, dok je Ambasador Grubišić govorio o perspektivama privredne saradnje, koja je na relaciji Crne Gore i Hrvatske, na zavidnom nivou. Tema sastanka bio je i objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi te planovi vezani za dalje korišćenje tog prostora, koji po riječima prisutnih predstavlja centar kulturnog života u Lastvi. Dogovoreno je da se iznađe modalitet dalje saradnje na obostranu korist.

Vlast u odnosu prema manjinama, demonstrira svoju veličinu“, rekao je Adrijan Vukasnović i iskazao spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja na lokalnom nivou, u korektnom ambijentu. Razgovaralo se o mogućnostima saradnje u oblasti kulture ali i razmjeni iskustava kada su u pitanju ekološki održivi vidovi transporta.

post slika