Premijer Krivokapić sa saradnicima posjetio Opštinu Tivat

23 mar 2021
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, u okviru današnjeg obilježavanja godišnjice sjećanja na prvu žrtvu koju je uzela pandemija izazvana koronavirusom u Crnoj Gori, posjetio je opštinu Tivat. Pored premijera Krivokapića, u delegaciji Vlade CG bili su još ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mr Aleksandar Stijović. Premijera su dočekali predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, predsjednik Skupštine Opštine, dr Andrija Petković, te potpredsjednici Opštine, Vladimir Arsić Goran Božović.
Premijer Zdravko Krivokapić zahvalio je na priređenoj dobrodošlici i upoznao predstavnike lokalne vlasti sa aktivnostima koje Vlada preduzima, kako bi predstojeća turistička sezona bila na projektovanom nivou od 50%- 55 odsto u odnosu na turističku sezonu iz 2019. godine. Premijer je naglasio da je najrealnije očekivati posjetu turista iz regiona, kao i turista iz Ruske Federacije, jer su ostvareni značajni kontakti sa ruskim tržištem.
Premijer je istakao da je Crna Gora suočena sa činjenicom da EU ima svoje principe i kriterijume u toku COVID-19 krize, ali je izrazio nadu da se i u tom pogledu mogu desiti pozitivna iznenađenja i pomaci, naročito kada su u pitanju turisti koji dolaze iz Mađarske.
Predsjednik Vlade je nagovijestio i rješavanje problema zdravstvene zaštite u Boki, naročito u toku turističke sezone.
„Vrlo je primamljiv projekat koji razmatramo, a koji se tiče instaliranja Regionalnog COVID centra modularnog tipa, što je preduslov za obezbjeđivanje sigurne zdravstvene zaštite i za lokalno stanovništvo, ali i za turiste“, naveo je Krivokapić.
Tema ovog sastanka bile su i trenutno najveće strane investicije u tivatskoj opštini, Luštica Bay i Porto Montenegro, kao i odnos predstavnika investitora i menadžmenta Opštine, te problemi koje ova opština i regija imaju sa otpadnim vodama, kanalizacijom i vodosnabdjevanjem, ali i odnosom bivše vlasti koja je, kako su istakli predstavnici lokalne samouprave, „preskakala“ redovne procedure na nižim nivoima i u resornim ministarstvima.
Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović je premijera Krivokapića upoznao sa finansijskim problemima i dubiozama koje su naslijedili od prethodne vlasti. „Ako Tivat kao eksponirani crnogorski privredni zamajac ima takve probleme koje mora da rješava dugoročnim kreditima i zaduživanjem, onda šta da se očekuje od sjevernijih opština“, pita se predsjednik Komnenović.
Komnenović ističe da će u narednom periodu biti organizovan sastanak sa predstavnicima najvećih stranih investitora u Tivtu, menadžmentom projekata Luštica Bay i Porto Montenegro.
Predsjednik opštine Komnenović je obavijestio premijera Krivokapića i o potencijalno vrlo perspektivnim kontaktima koji su ostvareni sa ruskim gradom Omskom i sa spremnošću lokalnih vlasti ovoga grada i sibirske regije da investiraju u Crnu Goru i otvore redovnu avio – liniju sa Tivtom.
Takođe, Komnenović je istakao da su u toku aktivnosti kako bi se aktivirala čarter linija Niš – Tivat.
Gradonačelnik Komnenović je saglasan da je planirana Kovid bolnica nešto što je prijeko potrebno crnogorskom primorju i elitnom, kruzer turizmu, te da je samo na taj način moguće spasiti i ljudske živote i turističku sezonu, jer je kroz ovaj region, naročito usljed ljetnje gužve, saobraćajna komunikacija izuzetno otežana.
Predstavnici Vlade i lokalne samouprave, saglasni su da svi predmeti koji su u zakonskoj nadležnosti lokalne samouprave ubuduće ne bi smjeli da se „sele“ na državni nivo, kao i da se neka pitanja zbog svoje kompleksnosti moraju tretirati u tijesnoj saradnji i kroz dogovor između lokalnih vlasti i državne uprave. Kao posljednji u nizu loših primjera gdje na površinu izlazi problem centralizacije vlasti, naveden je prisutni problem oko vlasništva Aerodroma Tivat, kao i izbor Upravnog odbora ovog aerodroma u kojem nema nijednog Tivćanina.
Izvor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
 
post slika