Projekat Deal4EU – mladi predstavnici Opštine Tivat na tematskom događaju u Holandiji

25 maj 2022

Predstavnici Omladinskog tima Opštine Tivat, Anđela Ivanović i Mirko Karadžić, boravili su krajem protekle sedmice u holandskom gradu Leeuvardenu na dvodnevnom događaju u okviru projekta “DEAL4EU: Youth ambassators for European Green Deal”, koji se realizuje u sklopu programa “Evropa za građane “.

DEAL4EU je mreža od 8 različitih evropskih gradova kojima je cilj promocija vrijednosti, ciljeva i politika Green Deal-a među mladima, kako bi ih učinili zelenim ambasadorima na svojim teritorijama. U tom smislu, tokom ovog događaja učesnici su imali priliku da učešćem u interaktivnim radionicama i  razmjenom informacija, unaprijede svoje znanje na temu održivog razvoja i doprinosa koji svaki pojedninac može da ostvari. Naglašen je značaj inicijativa koje pokreću mladi ljudi, pa su tako učestvovali u protestnom seljenju drveća ulicama grada. Ovaj performans poznatog lokalnog umjetnika imao je cilj da pošalje poruku o značaju ponovnog spajanja ljudi sa prirodom. Takođe, upoznali su se i sa konceptom društveno odgovornog poslovanja, ručajući u restoranu u kom su radno angažovana lica sa Down-ovim sindromom, pri tom vodeći diskusiju o ličnom doprinosu poboljšanju zaštite okoline. Drugog dana boravka u Holandiji nastavili su sa učešćem u inovativnim aktivnostima, pa su tako na lokaciji starog zatvora pravili izum od stvari namijenjenih za reciklažu koji će pomoći u poboljšanju zaštite životne sredine, upoznajući se usput sa procesom obrade plastike. Nakon posjete zatvoru organizovana je vožnja električnim brodićima do naredne destinacije, Vodenog kampa, u kom se radi na proučavanju mogućnosti za poboljšanje pijuće vode.

Projekat DEAL4EU ima za cilj da širi “Zeleni sporazum” među mladima, unaprijedi svijest o ekološkim i klimatskim pitanjima, unaprijedi znanje o ulozi evropskih građana u Green Deal-u i stvori sinergiju među evropskim teritorijama i građanima kako bi zaštitili, očuvali i unaprijedili prirodni kapital EU i zaštitili zdravlje i dobrobit građana od rizika i uticaja vezanih za životnu sredinu.

Tokom realizacije ovog dvogodišnjeg projekta, biće organizovano 8 tematskih međunarodnih skupova u Katralu (Španija), Berlinu (Nemačka), Novom Mestu (Slovenija), Athienou (Kipar), Leuvardenu (Holandija), Sofiji (Bugarska), Tivtu (Crna Gora) i Romi (Italija) . Ključni učesnici su mladi građani sa svake ciljne teritorije, koji će raditi sa stručnjacima (tj. akademskim profesorima, blogerima, novinarima, itd.) kako bi se upoznali sa ekološkim politikama i strategijama EU, učestvovali u građanskom životu, te postali evropski ambasadori o zelenim strategijama u svom rodnom gradu. DEAL4EU ima za cilj da direktno uključi 400 i indirektno 20.000 učesnika

post slika

Galerija