Projekat DEAL4EU – Predstavnici Opštine Tivat na događaju u Sofiji

01 mar 2022

U okviru projekta “DEAL4EU: Youth ambassadors for European Green Deal”, koji se realizuje u sklopu programa “Evropa za građane “, u periodu od 24. do 27. februara održan je događaj u Sofiji, Bugarska, pod nazivom “Transforming EU Economy” – “YOUTH AMBASSADORS FOR THE EUROPEAN GREEN DEAL”.

Predstavnici Opštine Tivat, koja je partner u ovom projektu, bili su članovi Omladinskog tima Kristina Marić i Nemanja Bošković. Domaćin događaja je bila NVO Social Hub Bulgaria, koja je učesnike prvog dana upoznala sa aktivnostima koje realizuje Opština Sofija na temu očuvanja i zaštite životne sredine. Alexander Stoyanov iz “Green Technologies” sa Tehnološkog univerziteta iz Sofije, prisutne je upoznao sa konceptom evropskog zelenog dogovora i koja je uloga mladih u njemu, odnosno kako mogu da doprinesu pozitivnim promjenama. Svetoslav Stoykov sa “Instituta cirkularne ekonomije”, objasnio je pojam cirkularne ekonomije i predstavio izazove ekonomske tranzicije. Kreativnom radionicom predstavljena je detaljna analiza ambicija EU na temu klimatskih politika i ciljeva do 2030. i 2050. godine. Drugog dana boravka u Sofiji, predstavnici partnerskih organizacija posjetili su postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i učestvovali u radionici “Biti novinar na jedan dan”, u okviru koje su na ulicama Sofije provjeravali koliko su građani informisani o temama životne sredine i ekologije.

DEAL4EU je mreža od 8 različitih evropskih gradova koji će promovisati vrijednosti, ciljeve i politike „Zelenog sporazuma“ (Green Deal) među mladima, kako bi ih učinili zelenim ambasadorima na svojim teritorijama. Projekat DEAL4EU ima za cilj da unaprijedi svijest o ekološkim i klimatskim pitanjima i znanje o ulozi evropskih građana u „Zelenom sporazumu“, te stvori sinergiju među evropskim teritorijama i građanima kako bi zaštitili, očuvali i unaprijedili prirodni kapital EU i zaštitili zdravlje i dobrobit građana od rizika i uticaja vezanih za životnu sredinu.

Tokom realizacije ovog dvogodišnjeg projekta, biće organizovano ukupno 8 tematskih međunarodnih skupova u Katralu (Španija), Berlinu (Nemačka), Novom Mestu (Slovenija), Athienou (Kipar), Leuvardenu (Holandija), Sofiji (Bugarska), Tivtu (Crna Gora) i Rimu (Italija). Ključni učesnici su mladi građani sa svake ciljne teritorije, koji će raditi sa stručnjacima (akademskim profesorima, blogerima, novinarima…), kako bi se upoznali sa ekološkim politikama i strategijama EU i naučili kako da učestvuju u građanskom životu i postanu evropski ambasadori o zelenim strategijama u svom rodnom gradu. DEAL4EU ima za cilj da direktno uključi 400 i indirektno 20.000 učesnika.

post slika

Galerija