Prvi Festival Vjetra zatvoren jedriličarskom regatom UNA Montenegro Cup

25 apr 2022

Tivatskom regatom UNA Montenegro Cup, ceremonijom proglašenja pobjednika i dodjelom nagrada završeno je ovogodišnje izdanje Festivala Vjetra, nakon čega je upriličen i koncert splitskog sastava The Beat Fleet - TBF.

Upravo oko ove tradicionalne regate, koja se u Tivtu održava 17. put za redom, “ispleten” je i prvi Festival Vjetra koji je ove godine obuhvatio oko 40 programa za 9 dana trajanja.

Regata, koju u akvatoriju Bokokotorskog zaliva organizuje jedriličarski klub “Delfin” iz Tivta i ove godine trajala je tri dana. Prva dva dana jedrila su djeca u optimistima i laserima, dok je za poslednji dan odrađena klasična ruta tivatske regate, od Tivta oko ostrva Sv. Marko, oko peraških ostrva i nazad.

Frano Tripović, predsjednik Jedriličarskog kluba “Delfin”, kazao je da je ove godine u regati krstaša učešće uzelo oko 250 jedriličara u pedesetak brodova.

„Bilo je povoljnog vjetra i svi brodovi su uspjeli da dođu do cilja, ali ono što je najvažnije da se jedrilo uz dobro druženje i zabavu“.

Tripović kaže i da je Tivat poslednjih godina prepoznat kao atraktivno nautičko mjesto i grad u kojem se doseljava sve više stranaca, pa i regata polako poprima međunarodni karakter.

Ceremonija proglašenja pobjednika 17. Tivatske regate UNA Montenegro Cup realizovana je uz asistenciju bokeljskog jedriličara Antonija Pušića, alias Rambo Amadeus.

Regata je okosnica i polazna tačka nastanka prvog Festivala Vjetra, koji se pripremao već duži niz godina, ističe Antonela Stjepčević, urednik programa Festivala Vjetra.

„Mi našu Tivatsku regatu već godinama brendiramo kao zvanično otvaranje nautičke sezone u Crnoj Gori.  17. izdanje je dobilo svoju ekstenziju u vidu festivala koji je obuhvatio nekoliko segmenata - sportski, edukativni, kulturni i zabavni. Uspjeli smo da umrežimo cijelu zajednicu. Dobili smo podršku Opštine Tivat, ali i javnih i obrazovnih ustanova, Porto Montenegra, malih privrednika i napravili smo jako kvalitetnu priču koja treba da potencira principe održivog raazvoja“ kaže Stjepčević.

Stjepčević ističe da su svi programi festivala bili dobro posjećeni.

„Imali smo 5 bendova koji su svirali svoju muziku, 4 izložbe, 5 projekcija filmova, imali smo festival u festivalu „Morž“. Posebno smo ponosni na edukativni dio programa Festivala Vjetra sa kojim smo bili zanimljivi svim generacijama“.

Stjepčević napominje da su u saradnji sa Porto Montenegrom u Zbirci pomorskog naslijeđa imali ciklus od 5 predavanja, u okviru kojih su se bavili međama i fortifikacijom u Boki, govorili o podvodnoj kulturnoj baštini, te promatrali život iz perspektive plavih dubina.

„Bavili se eko aktivizmom i izvještavanjem o ekološkim problemima i za gosta imali Darka Saveljića, koji je zaslužan što Tivatska Solila uživaju status rezervata prirode. Poslije dvije i po godine ničega, desio se Festival Vjetra, skinuli smo maske i veoma se dobro zabavili“ naglasila je Stjepčević, s uvjerenjem da će ovaj festival tek pokazati svoj puni potencijal, prije svega u smislu umrežavanja zajednice.

Prvi Festival vjetra u Tivtu podržali su Opština i Turistička organizacija Tivat, te brojni lokalni, ali i sponzor iz SAD-a.

post slika

Galerija