Sastanak Ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa predsjednicima bokeljskih opština

19 feb 2021

Na inicijativu Opštine Tivat, danas je u ovom gradu održan radni sastanak ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore prof.dr Ratka Mitrovića sa predsjednicima bokeljskih opština: Željkom Komnenovićem (Tivat), Vladimirom Jokićem (Kotor), Stevanom Katićem (Herceg Novi) i Markom Carevićem (Budva). Na radnom stolu našle su se teme poput rada preduzeća “Vodacom, rada postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, prostorno planiranje, procedura legalizacije i upravljanje pojasom morskog dobra.

“Nadamo se da će ovaj sastanak biti inpuls koji će voditi ka dijalogu i pronalaženju rješenja za probleme primorskih opština, nagomilanih u proteklim godinama”, rekao je na samom početku predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović. “Ja nemam iluziju da sve možemo riještii jednim sastankom”, naglasio je Komnenović, izražavajući nadu da će jedna od tematskih sjednica Vlade biti održana u Boki, kako bi se na licu mjesta ukazalo na sve poteškoće sa kojima se suočavaju bokeljske opštine.

Ministar prof.dr Ratko Mitrović informisao je učesnike sastanka o strateškim planovima Vlade. “Nekada se ovo ministarstvo zvalo Ministarstvo za održivi razvoj i turizam. Jedan od naših najvažnijih problema je ekologija. Iz tog razloga ekologija je u imenu novog Ministarstva”, kazao je Mitrović i najavio ulazak u proces pristupnih pregovora - Poglavlje 27, koje je vezano za ekologiju. “Imamo problem sa svim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda i moramo ga riješiti. Veliki je problem čvrstog otpada. Ako hoćemo da razvijamo industriju, moramo da razmišjamo o “cirkularnoj industriji” koja iza sebe nema otpada.”  Ministar je posebno istakao da je prostor najveći resurs države. “Vlada će uskoro osnovati Zavod za prostorno planiranje i urbanizam i na ovaj način država će staviti pod kontrolu ovu oblast.”

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić ovaj je sastanak ocijenio kao “novi kvalitet u društvenom životu Crne Gore: “Problemi Kotora mučili su i međunarodnu zajednicu i cijeli UNESCO komitet.  Vjerujem da smo danas korak bliže očuvanju prostora”.

Raduje me da u direktnoj komunikaciji možemo razgovarati bez primjesa politike. Dosta kasnimo, vrijeme teče i moramo raditi brzo i kvalitetno, suštinski rješavati probleme”, naveo je predsjednik Opštine Budva Marko Carević u pozdravnom govoru. “Dolazim iz privrednog sektora i mislim da ne treba oklijevati, treba napraviti strategiju i vrijedno raditi”. Carević je ukazao na mnoštvo problema u Budvi i rekao da ne želi da bude pesimista, ali da je realan pristup problemima temelj i baza njihovog kvalitetnog rješavanja.

Poslje duže vremena sa pozicije Herceg Novog imamo dobru saradnju sa Vladom Crne Gore što je pozitivno, za razliku od prethodnog perioda kada je Herceg Novi bio daleki “ostrvski” grad, do kojeg je teško doći, sa lošim putevima.” – rekao je predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić naglašavajući da su četiri bokeljska grada najznačajnija, imajući u vidu njihov veliki doprinos Budžetu države. On je podsjetio prisutne na problem infrastrukture i da su najveći saobraćajni čepovi na području Boke Kotorske.

Učesnici sastanka saglasni su da je ovo dobar model rješavanja strateških problema koji muče ove četiri susjedne bokeljske opštine, te da će sa istom praksom nastaviti kako bi na jedinstven i efikasan način iznalazili rješenja.

post slika