Sastanak OTZS, predsjednik Kusovac zahvalio građanima na odgovornom ponašanju

16 mar 2020

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje (OTZS) u proširenom sastavu održao je vanredni sastanak 16. marta i razmotrio aktuelnu epidemiološku situaciju u Tivtu i mjere koje su tim povodom preduzete, te donio novi set mjera.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac.

Cilj mjera koje primjenjuje Opština Tivat je prevencija obolijevanja i zaštita zdravlja stanovništva. To podrazumijeva smanjenje društvenih kontakata kako bi se umanjila mogućnost prenosa virusa i poštovanje naredbe Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti koje su donešene 15 marta. Opština Tivat je čvrsto opredijeljena za dosljedno sprovođenje svih mjera koje su uvedene i nastavićemo sa njihovim odgovornom implementacijom, rekao je predsjednik Kusovac.

Predsjednik je uputio zahvalnost građanima Tivta na izuzetnom odzivu, odgovornom ponašanju, praćenju i primjeni preduzetih mjera, te poštovanju najvažnije mjere da se društveni kontakti svedu na minimum.

Zaključci sa sastanka:

 1. Da se odgovorno, organizovano i profesionalno posvetimo zaštiti građana, i da svim radnjama, mjerama i postupcima doprinesemo realizaciji i sprovođenju mjera iz naredbe.
 2. Da obezbijedimo punu koordinaciju, tj umrežavanje svih organa i službi, javnih preduzeća i ustanova, kroz obezbjeđivanje dežurnih telefona 24h.
 3. Da se obezbijedi nesmetan rad opštinskih organa, a sve u skladu sa preporukom Nacionalnog koordinacionog tijela, na način da svi rukovodioci organa dostavljaju nedjeljni plan dežurstava.
 4. Pojačanje preventivnih aktivnosti na dezinfekciji lica i objekata.
 5. Služba zaštite i spašavanja se u punom kapacitetu stavlja na raspolaganje zdravstvenim ustanovama na teritoriji Tivta kao i građanima putem dežurnog telefona  032 671 318, 24 h dnevno.
 6. Shodno predlozima Instituta za javno zdravlje, Opština je uputila obavještenje javnim prevoznicima da sve autobuse, auto-taxi vozila i autobusku stanicu dezinfikuju na dnevnom nivou.
 7. Dom zdravlja Tivat otvorio je tri nove telefonske linije za komunikaciju sa osobama koje su putovale u zemlje u kojima je zabilježena pojava virusa korona ili su im u vezi s tim potrebne bilo kakve informacije.

Brojevi telefona na koje građani mogu dobiti potrebne informacije u vezi sa pojavom virusa korona su sljedeći: 067 059 953, dr Jelena Mršulja, spec epidemiolog; 067 059 953 Marina Kordić sanitarni inženjer, 032 671 774032 671 981 (opšta praksa); 032 673 256 (dječiji dispanzer).

 1. Opštinski tim će na dnevnom nivou pratiti snabdjevenost apoteka ljekovima kao i trgovačkih objekata osnovnim životnim namirnicama.
 2. Opštinski tim je odredio lokaciju u slučaju karantina, kao i snabdijevanje hranom. Lokacija je : Sportska dvorana Župa.
 3. Opštinski Tim  je u saradnji sa Crvenim Krstom popisao zalihe osnovnih potreba za karantin.
 4. Formiran je komunikacioni tim za informisanje, koji ce blagovremeno obavještavati javnost o implementaciji mjera na teritoriji Opštine Tivat te preporukama I aktivnostima Nacionalnog koordinacionog tima za vanredne situacije.
 5. Informacije o aktuelnoj situaciji biće objavljivane na web stranici www.opstinativat.me, (koja ce biti ažurirana svakog dana do 22h), Radio Tivtu, te zvaničnim nalozima Opštine Tivat na društvenim mrežama i u viber zajednici Opština TIVAT  Community

Sve navedene mjere služe u cilju zaštite građana i samoodrživosti, pri čemu će se Opštinski tim svakodnevno sastajati i pratiti situaciju.

Kada je u pitanju funkcionisanje Opštine Tivat primijenjene su sljedeće mjere:

 • Redukovan broj zaposlenih, prema mjerama Nacionalnog koordinacionog tima i omogućen rad od kuće. Jednom od roditelja / staratelja / hranitelja / usvojitelja ili samohranom roditelju koji je zaposlen u lokalnoj samoupravi, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština Tivat a čije dijete nije starije od 11 godina, obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa posla.

Kad god je moguće, svu komunikaciju sa organima uprave grada usmjeriti na:

 • Online komunikaciju (elektronsko preuzimanje obrazaca i elektronska pošta)
 • Komunikacija putem telefona

Informacije iz djelokruga rada Opštine Tivat će biti na raspolaganju svim građanima putem telefona 032 661-301 i e-mail adrese info@opstinativat.me, svakog radnog dana od 07 do 15 h, a nakon tog vremena za hitne slučajeve na telefon 063 222 022, odnosno e-mail: kabinet@opstinativat.me.

U izuzetnim slučajevima kada nije moguće primijeniti navedene opcije:

 • Zaposleni u Opštini su dužni da komuniciraju sa strankama na udaljenosti od najmanje jednog metra i bez direktnog fizičkog kontakta
 • Ulazak u službene prostorije će biti omogućen tako da se stranke postepeno propuštaju, kako bi bilo moguće održavati bezbjednu fizičku distancu
 • U prostorijama gradskog biroa ne smiju boraviti više od dvije osobe istovremeno
 • Prilikom ulaska u zgradu obavezno  je dezinfikovati ruke

Raspored rada zaposlenih biće ažuriran na nedjeljnom nivou i obaveza rukovodilaca je da svakog ponedjeljka dostavi spisak putem e-mail adrese info@opstinativat.me.

post slika