U Tivtu svečano obilježen 21. novembar – Dan opštine

21 nov 2023

U Tivtu je nizom događaja obilježen 21. novembar Dan opštine.

Vijence na spomenik palim borcima položila je opštinska delegacija na čelu sa predsjednikom opštine Željkom Komnenovićem i predsjednikom Skupštine opštine Miljanom Markovićem, zajedno sa delegacijom OBNOR-a i predstavnicima Mornarice Vojske Crne Gore. Počast stradalima u narodnooslobodilačkoj borbi odala je i delegacija Grada Niša.

Ulicama grada prodefilovala je svečana povorka predvođena orkestrom Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat i odredom Bokeljske mornarice Kotor – podružnice Tivat. U defileu su učestvovale i mažoretke plesnih klubova „Modest“ i „Bellisima“, a nakon njega uslijedila je tradicionalna primopredaja državne zastave. Predsjednik opštine zastavu Tivta predao je barjaktaru tivatske podružnice Bokeljske mornarice Graciji Nikoliću. Odredom Bokeljske mornarice komandovao je zamjenik komandira odreda, poručnik Pavle Čelanović. Delegacije gradova pobratima i prijatelja Opštine Tivat, njih osam ušle su u svečano kolo koje je Bokeljska mornarica izvela na gradskoj rivi Pine.

Svečanu sjednicu opštine Tivat, koju je uživo prenosio Radio Tivat, otvorio je predsjednik SO Miljan Marković: „Tivat je mjesto od posebnog značaja, gdje se ljepota obale crnogorskog primorja susreće sa bogatom istorijom i kulturnom baštinom. Naša obaveza je da čuvamo i njegujemo tu naslijeđenu ljepotu, ali istovremeno i da gledamo unapred. Naš grad ima potencijal za dalji razvoj, za stvaranje boljih uslova za život svih nas.“ On je ukazao na važnost procesa odlučivanja i aktivnog učešća građana u ovom procesu. „Vaše misljenje je ključno za oblikovanje budućnosti Tivta“ – poručio je Marković, dodajući da se teži tome „da Tivat postane još privlačnije mjesto za život, rad i posjetu“.

„Kažu nam da smo najljepši mali grad za život u Evropi, kažu da smo regionalni primjer razvoja, da smo mjesto poželjno za odmor, a to efektno potvrđuju i podaci do kojih dolazimo. Porast broja noćenja, očigledan porast broja ljudi koji žive u Tivtu, kontinuiran porast stope prirodnog priraštaja, veliki broj djece u vaspitno-obrazovnim ustanovama“, rekao je predsjednik opštine i naglasio da je pitanje održivog razvoja Tivta ključni izazov njegovog drugog mandata. „Sve što budemo radili i preduzimali u narednom periodu, za cilj mora imati napredak, ruku pod ruku sa tivatskim privrednicima i investitorima, zajedno za bolji kvalitet života.“

Komnenović se osvrnuo na urađeno u prethodnom periodu, ali najavio i plan za 2024. godinu: „Našu ambicioznost opravdava to što za narednu godinu planiramo rekordan iznos budžeta od preko 29 miliona eura. Gotovo 50% od ovog iznosa opredijeljeno je za kapitalne investicije. Stekli su se uslovi političke i finansijske stabilnosti da gradimo Tivat na održivim principima“ – poručio je Komnenović, koji je najavio velika ulaganja u sport i kulturu i istakao važnost jačanja povjerenja građana u lokalnu upravu.

Tokom svečanog zasijedanja proglašeni su dobitnici studentske nagrade, a ove godine to su Olivera Pezelj i Miljan Radnjić. Prisutni su pogledali promo film koji je realizovan u saradnji sa TV Herceg Novi, a koji je dostupan na linku: https://youtu.be/p8vvgFJYTLs?si=psCPuiTPT7KC4vLV

U programu svečane sjednice učestvovali su učenici Muzičke škole Tivat, najmlađi članovi Kulturno-umjetničkog društva „Boka“, a čestitku svom gradu za rođendan pročitala je Marija Matković učenica 6. razreda OŠ „Drago Milović“, u ime NVO „Djeca Tivta“.

Svečanoj sjednici prisustvovali su potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica, ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar sporta Dragoslav Šćekić, komandant Mornarice Vojske Crne Gore kapetan fregate Milan Jeftović, brojni ambasadori i konzuli zemalja Evrope, predstavnici delegacija gradova prijatelja i pobratima: Karpoša (Sjeverna Makedonija), Konjica, Banja Luke, Trebinja (BiH), Niša, Panteleja, Vrbasa i Novog Sada (Srbija). Telegrame čestitki Opštini Tivat uputili su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić.

Svi gosti na poklon su dobili primjerak godišnje opštinske „Revije“, u kojoj je predstavljen rad gradske uprave „od rođendana do rođendana“, ali i set razglednica sa motivima Tivta.

post slika

Galerija