Uspješan početak saradnje sa šangajskim distriktom Jiading

09 maj 2016

Nakon što je krajem prošle godine potpisan Protokol o saradnji sa distriktom Jiading, jednim od najbogatijih distrikata najvećeg kineskog grada Šangaja, opština Tivat je putem Službe predsjednika opštine i uz koordinaciju savjetnika predsjednika opštine za međunarodne odnose i ekonomski razvoj Petra Vujovića nastavila dobru komunikaciju sa prijateljima sa Dalekog istoka koja je rezultirala i određenim konkretnim aktivnostima.

Naime, dva učenika, predstavnika naše srednje škole „Mladost“ uz pratnju jednog profesora, boraviće u Šangaju u periodu 01-09.08.2016. godine gdje će uzeti učešće i predstavljati našu opštinu na „Drugom Jiading kampu mladih studenata“, kampu koji se tradicionalno održava u Jiadingu sa namjenom unapređenja saradnje, prijateljstva i međusobnog razumijevanja gradova pobratima ovog višemilionskog distrikta. Pored Tivta koji će predstavljati i Crnu Goru, na ovom kampu učešće će uzeti i 11 drugih gradova iz 9 zemalja širom svijeta sa kojima distrikt Jiading održava prijateljske odnose.

 

Osim učešća naših predstavnika na internacionalnom kampu mladih, sa službom međunarodne saradnje distrikta Jiading dogovorena je i međusobna razmjena đaka/studenata po principu tzv „home stay“ projekta, odnosno boravka u porodici, tako da se prva grupa kineskih studenata očekuje u Tivtu krajem septembra, dok će naši đaci boraviti u Kini u oktobru ove godine. Na taj način, omogućićemo našim đacima da se kroz boravak u kineskim porodicama i lično upoznaju sa istorijom, školskim sistemom, kulturom kao i svakodnevnim običajima ovog drevnog naroda.

Zahvaljujući ostvarenim kontaktima tokom boravka opštinske delegacije kineskom gradu Ningbou juna prošle godine, uspjeli smo povezati naš Fakultet za mediteranske poslovne studije (FMS) sa Univerzitetom Zheijang Wanli (ZWU) iz kineskog grada Ningbo-a. Na poziv Opštine Ningbo, i uz podršku opštine Tivat, predstavnici Fakulteta za mediteranske poslovne studije iz Tivta, od 8 -12.06.2016 posjetiće Ningbo i prisustvovati “China CEEC Investment and Trade Expo” i “China-CEEC Education Cooperation”. Tom prilikom će se susresti sa rukovodstvom Univerziteta Zhejiang Wanli, gdje će potpisati Protokol o međusobnoj saradnji. Osnovni cilj saradnje Fakulteta za mediteranske poslovne studije iz Tivta i Zhejiang Wanli Univerziteta jeste unapređenje kvaliteta studija kroz međusobnu razmjenu nastavnika i studenata, zajedničke istraživačke projekte, programe stručnog usavršavanja, razmjenu naučnih i stručnih publikacija kao i drugih oblika saradnje od zajedničkog interesa.

Univerzitet Zhejiang Wanli ima preko 20 000 studenata, i više od 1 200 zaposlenog nastavnog kadra. Ostvaruje međunarodnu saradnju sa preko 50 univerziteta iz različitih zemalja svijeta: SAD-a, Velike Britanije, Španije, Francuske, Japana, Koreje, Poljske. U okviru Univerziteta postoji 12 fakulteta, među kojima su Fakultet za biznis, Pravni fakultet, Fakultet za kulturu i komunikacije, Fakultet za strane jezike, Fakultet za dizajn i arhitekturu, Fakultet za elektronski i informacioni inženjering, Fakultet za biologiju i ekologiju kao i Fakultet za kompjutere i informacione tehnologije.

Koliko su naši dragi prijatelji očarani ljepotama Tivta i Crne Gore, i u želji za uspostavljanjem još čvršćih odnosa naša dva grada, govori i činjenica da je potvrđen ponovni dolazak kineske delegacije u Tivat od 14-16.06.2016. godine. Tokom svog kratkog boravka u Tivtu, visoki zvaničnici distrikta Jiading najavili su i razgovore na realizaciji još konkretnijih projekata u oblasti kulture i turizma koji bi doprinjeli daljem unapređenju tradicionalno dobrih odnosa naša dva naroda.

SLUŽBA PREDSJEDNIKA