VIII sjednica Skupštine opštine Tivat

01 apr 2021

Prvo on-line zasijedanje, a u centru rasprave Izvještaj predsjednika o radu

Na juče održanom VIII po redu, zasijedanju Skupštine Opštine Tivat, odlukom većine usvojeno je osam tačaka dnevnog reda, uključujući Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave i službi za 2020. godinu, Elaborat kojim se razmatra spajanje dva opštinska preduzeća: “Autobuske” i “Parking servisa”, ali i odluka o osnivanju “Gradske biblioteke”. Ovo je ujedno bilo i prvo on-line zasijedanje, budući da je odbornica Milanka Brajković iskoristila pravo on-line učešća u radu, što je posljedica na prošloj sjednici izglasanih izmjena Poslovnika o radu.

Na samom početku skupštinskog zasijedanja pažnju odbornika privukao je Zapisnik sa prethodne VII sjednice SO i njegova nova forma. Skupštinska služba je predvidjela da od sada tonski zapisi sjednica SO Tivat prate novu formu zaspisnika. Nakon međustranačkog sastanka odlučeno je da Zapisnik VII sjednice SO Tivat bude povučen, izmijenjen i ponovo dostavljen na usvajanje na narednoj sjednici SO Tivat.

Predsjednik opštine Željko Komnenović u uvodu pomenutog Izvještaja o radu osvrnuo se na tešku finansijsku situaciju koju je po stupanju na dužnost predsjednika opštine zatekao u opštinskoj kasi. Preuzeta dugovanja iznosila su preko 3.5 miliona a “u svakom trenutku opštinski račun je mogao biti blokiran od strane brojnih povjerilaca”. On je ukazao ne neke od problema sa kojim se susrela nova lokalna administracija na čijem je čelu, ali i na konkretne poteze racionalizacije troškova, posebno kada je u pitanju smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj upravi. Nakon višesatne rasprave Izvještaj je usvojen.

Glasovima većine odbornika usvojen je i predlog Odluke o donešenju mjera za podršku privredi u opštini Tivat. Ove mjere podrazumijevaju, izuzev generalnih mjera štednje kada je u pitanja rad administracije i sljedeće:

  • - Oslobađanje od plaćanja zakupnine na poslovne prostore i zemljište u vlasništvu Opštine, u djelatnostima čiji je rad naredbom Ministarstva zdravlja bio zabranjen za mjesece u kojima je      postojala zabrana;
  • - Oslobađanje od obaveze plaćanja prireza na dohodak fizičkih lica privrednih subjekata u djelatnostima čiji je rad bio zabranjen za period u kojem je važila zabrana;
  • - Oslobađanje od plaćanja lokalne komunalne takse privrednih subjekata čiji je rad bio zabranjen za period trajanja zabrane;
  • - Taksi udruženja i preduzetnici oslobađaju se obaveze plaćanja naknade za licence za 2021. godinu;

Shodno ovoj Odluci, Sekretariijat za privredu će pojednostaviti procedure korišćenja podsticajnih mjera u poljoprivredi na način što će se omogućiti avansno plaćanje prilikom nabavke sredstava za poljoprivrednu proizvodnju. Takođe opštinskim preduzećima izdaje se preoporuka umanjenja računa za usluge onim korisnicima usluga čiji je rad bio zabranjen iz epidemioloških razloga. Po osnovu ovih olakšica, Opština Tivat očekuje oko 152.000 eura manje ostvarenje prihoda.

Odlukom većine usvojen je predlog Odluke o usvajanju Elaborata racionalizacije “Parking servis” doo Tivat i “Autobuska stanica” doo Tivat sa predlogom spajanja ova dva preduzeća, nakon čega je uslijedilo i usvajanje Odluke o dopunama Statuta “Parking servis” doo Tivat.

Usvojena je Odluka o osnivanju Javne ustanove “Gradska biblioteka” Tivat. Do izbora upravnih organa novog pravnog subjekta, funkciju direktora obavljaće Vesna Barbić, a novoosnovana javna ustanova preuzima zaposlene i sredstva/opremu radne jedinice Narodna biblioteka tivatskog Centra za kulturu. Takođe usvojen je Plan i program rada JU “Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju” Tivat za 2021. godinu.

Odborničkim klubovima daju se na korišćenje opštinske prostorije u staroj zgradi Opštine i to bez naknade, definisano je danas usvojenom Odlukom o davanju na korišćenje poslovnih prostorija odborničkim klubovima. Usvojen je i predlog Odluke o dopuni Odluke o imenovanju Savjeta JU “Centar za kulturu” Tivat, kojom je za člana savjeta, kao predstavnik zaposlenih imenovan Dragan Laković.

Skupštinskim zasijedanjem predsjedavao je dr Andrija Petković, a u radu SO učestvovao je predsjednik opštine Željko Komnenović sa saradnicima, ali i predstavnici institucija, čiji je rad bio predmet informisanja odbornika i građana Tivta.

post slika