Zvanično otvoren II Festival vjetra

29 apr 2023

Uz veliki broj posjetilaca na tivatskoj rivi Pine sinoć je zvanično otvoren drugi Festival vjetra, koji će trajati do 28. maja, a u okviru kojeg su planirani brojni kulturni, sportski, naučni i zabavni programi.

Festival je otvorio ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore Vasilije Lalošević, koji je istakao da su “18 godina Montenegro kampa jedrenja u Tivtu, regate, iznjedrili, beočuk po beočuk, Festival vjetra”.

“Ovo je druga sezona i čast mi je da prisustvujem manifestaciji koja je sklupčala sve ono što Tivat nosi u sebi, tradiciju pomorstva i jedrenja, tradiciju kulture, tradiciju posjeta ovom prelijepom gradu. Ono što treba istaći, jeste da imate čime da se podičite i u sportskom dijelu. Kada se naš zaliv zabijeli od jedara, time šaljemo najljepšu sliku u svijet. Pokazali smo da je osim sporta, Boka Kotorska idealna destinacija za sve turiste ovog svijeta“, kazao je Lalošević.

Prisutnima se obratio i predsjednik Opštine Željko Komnenović koji je istakao da je ovaj festival dobio svesrdnu podršku lokalne uprave i izrazio zadovoljstvo što on polako prelazi u tradiciju.

„U Tivtu i Boki duvaju dobri vjetrovi i donose 35 programa, 200 učesnika, na 10 lokacija. Ovaj nesvakidašnji festival održivog razvoja, u narednih mjesec dana učiniće naš grad nezaobilaznom vikend pozornicom i proljećnjim centrom muzike, sporta, kulture, edukacije, a za sve to zaslužna je mlada i urbana ekipa entuzijasta koja se okuplja u tivatskom klubu Delfin. Sedam decenija Delfin ne odustaje od svoje misije - da svojim entuzijazmom, kreativnošću, iskrenim pristupom, povede sinergiju lokalnih javnih ustanova, preduzeća, društava, sportskih organizacija, okupi cijelu lokalnu zajednicu da donesemo novu razvojnu vrijednost za naš grad. Festival koji je naslonjen na tradicionalnu tivatsku regatu prilika je da se različite manifestacije povežu i probudi sportski duh“.

Komnenović je kazao da je Opština Tivat od samog početka prepoznala vrijednost i značaj ove manifestacije i kao ponosni partner nastaviće da daje punu podršku i u godinama koje slijede.

Glavni sponzor festivala Frances&Richard Gadbois Foundation, Richard Gadbois pozdravio je prisutne objasnivši da je 2021. godine slučajno došao u Crnu Goru. „Odrastajući na obalama Južne Kalifornije obožavam more i zaljubio sam se u vašu prelijepu zemlju. Nakon samo dva dana obilaska, upitao sam svoju suprugu na putu do aerodroma, da li smo mi upravo kupili dom u Crnoj Gori. Nakon samo jedne godine u Tivtu, uživanja u hrani, ljudima, doveli smo puno naših prijatelja investitora iz Amerike i drugih djelova svijeta da investiraju u vašu zemlju. Upoznali smo puno prijatelja ovdje, među njima i Milivoja Dukića za koga se nadam da će i četvrti put nastupiti na Olimpijskim igrama. Nakon jedne godine jedrenja sa Matijom i Antonom, ispričali su mi viziju ove ekipe kako da proslave kulturu Boke Kotorske. Rekao sam im da je to priča koju bismo moja supruga i ja htjeli podržati. Organizacioni odbor nam je predstavio svoju viziju kako da promoviše pomorsku istoriju ovog kraja, posvećenu ekologiji, umjetnosti i kulturi i naravno mladima i sportu u ovom prelijepom mjestu koje svi zovemo dom. Ono što pravi razliku jeste što naša finansijska podrška nije samo za jednu godinu. Osiguraćemo da ovaj tim ima našu podršku i za prvu, drugu, treću i za četvrtu godinu. I evo nas, prva noć, druga godina, ovo je samo početak“- poručio je Gadbois.

Dr Frano Tripović iz Organizacionog odbora Festivala, podsjetio je da je Festival vjetra potekao iz Jedrličarskog kluba Delfin, ali da je uspio da objedini sve institucije grada.

„Tivat šalje jednu predivnu sliku zajedništva i šta to može da se desi kad se ljudi ujedine. Delfin je sa Centrom za kulturu, Muzejom i galerijom, Muzičkom školom Tivat i Kotor, Pomorskim Fakultetom, tivatskom Bibliotekom uspio da organizuje sve ovo. Krenuli smo sa ekološkog aspekta, živimo na lijepom mjestu, ne treba nam puno da bismo uživali”, rekao je Tripović.

Pored brojnih Tivćana i njihovih gostiju, otvaranju festivala prisustvovala je i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke. U zabavnom dijelu programa publici se predstavio omladinski ansambl KUD “Boka” sa igrama iz Boke, nakon njih su nastupili Klapa Jadran i Ansambl Toć. Kao zvijezde večeri nastupili su splitska grupa “Daleka obala” koji su počeli i završili koncert svojim hitom “14 palmi“.

post slika

Galerija