2015 CHINA – CEEC Expo on Investment and trade

15 jun 2015

Delegacija opštine Tivat u sastavu Ivan Novosel - predsjednik opštine, Petar Vujović- savjetnik predsjednika za međunarodne odnose i ekonomski razvoj i Danilo Kalezić – PR menadžer kompanije Adriatic Marinas - Porto Montenegro, kao predstavnik jednog od naših najznačajnijih investitora, učestvovala je na značajnoj međunarodnoj manifestaciji „2015 CHINA – CEEC Expo on Investment and trade“ koji se se održala u kineskom gradu Ningbo-u u periodu od 08-12.06.2015. Tokom svog boravka, naša delegacija imala je brojne bilateralne susrete sa predstavnicima kineskih gradova i njihovim privrednicima, od kojih posebno treba istaći susrete sa visokim zvaničnicima grada domaćina Ningbo-a u provinciji Zhejiang, zatim grada Quzhou u istoimenoj provinciji, kao i zvaničnicima distrikta Jia Ding, jednog od najbogatijih šangajskih distikata.
Grad domaćin, Ningbo ima istoriju dugu preko 7.000 godina i smatra se da je upravo u njemu rođena tzv. Hemudu neolitska kultura. Pripadnici Hemudu naroda su sa svojim drvenim brodovima plovili duž obala Kine i ujedno postali osnivači prvih kineskih trgovinskih gradova. Smatra se kulturnim centrom Kine i grad koji je dao preko 102 akedemika Kineske akademije nauka i umjetnosti, broj koji nadmašuje bilo koji drugi grad u Kini. Jedna od najznačajnijih trgovinskih luka u azijsko-pacifičkom regionu, grad sa populacijom od 7.66 mil prostire se na površini od 8,232 km2 i dobitnik je brojnih priznanja: grad od nacionalnog značaja; jedan od 14 gradova koji se prvi otvorio ka ostatku svijeta; jedan od prvih pilot gradova u domenu inovacija; pilot grad u domenu urbanizacije; grad čiji građani imaju „najsnažniji osjećaj za sreću“ u Kini; jedan od top 10 turističkih gradova u Kini; nacionalni model grada u oblasti zaštite životne sredine; nacionalni zeleni grad; jedan od top 10 najčistih gradova u Kini; jedan od top 10 gradova najpoželjnijih za život u Kini; grad poznatih brendova u Kini; jedan od top 10 najkomercijalnih gradova u Kini; jedan od top 10 pametnih gradova u Kini i td.
Grad Quzhou je pozicioniran na zapadu provincije Zhejiang, i geo strateški je izuzetno dobro pozicioniran te prestavlja saobraćajnu sponu između provincija Fujian, Jiangxi i Anhui. Sa populacijom od 2,5 mil prostire se na površini od 8,837 km2 i ima istoriju dugu preko 1.800 godina. Kao nacionalni istorijski i kulturni centar Kine 2006-te godine uvršten je u „Top 10 turističkih mjesta Kine“.
Za opštinu Tivat, svakako najinteresantniji je Distrikt Jia Ding koji se nalazi na sjeverozapadu Šangaja, na ušću rijeke Jangce u more. Jedan je od najbogatijih distrikta Šangaja od ukupno 17. Prostire se na površini od 464km2 i ima populaciju od preko 1,5 mil. Provincija Jiading je poznata po prerađivačkoj industriji i trgovini koje predstavljaju osnovu razvoja Šangaja. U ovoj provnciji smještana je fabrika WV vozila ali i Kineski DEMO prostor za nova energetska vozila. Ukupan obim automobilske industrije samo u 2014.godini prevazišao je obim od 300 milijardi juana ( oko 44 milijarde EUR) . Distrikt Jiading objedinjava 11 nacionalnih istraživačkih centara, 9 fakulteta, 485 „high-tech“ preduzeća i preko 190 tehničkih centara. Jiading je jedan od poznatih istorijskih i kulturnih lokacija na jugu rijeke Jangce. Fahua Budistička pagoda, Zhouquia most i Konfučijev hram su izgrađeni za vrijeme vladavine dinastije Song (960-1279). Drevne bašte, hramovi, pagode, mostovi, gradski bedemi i vodene kapije dočaravaju jedinstvenost ovog dijela Šangaja. U poslednjih nekoliko godina Jiading je napravio nove pomake u kulturnom razvoju među kojima je čitav niz modernih kulturnih objekata i mesta sa ciljem da zadovolji sve veću potrebu ljudi za umjetnošću i kulturom. Jiading Muzej , Jiading Bambus - muzej umjetnosti rezbarenja, Jiading Auto Muzej, Jiading Imperial muzej, Jiading moderna biblioteka, Jiading kulturni centar, Han Tian - Heng muzej umjetnosti, Lu Ian – shao umjetnička galerija, Jiading Poli veliki teatar su već otvoreni za javnost . Vlada Jiading distrikta nastoji da unapredi kulturnu snagu u gradu i izgradi jedinstven kulturni brend JIading spajanjem istorijskih elemenata u savremenim projektima.
Posebna počast ukazana je Predsjedniku opštine Tivat Ivanu Novoselu koji koji je zajedno sa predstavnicima grada Ningbo-a, Predsjednikom Društva prijatelja NR Kine i Crne Gore Samirom Hadžićem, te visokim zvaničnicima naše delegacije predvođene potpresjednikom Vlade Vujicom Lazovićem otvorila EXPO te položila kamen temeljac za izgradnju tzv. „China-CEEC Investment & Trade Expo Guest House“, odnosno izgradnju tzv. „gostinjskog naselja za učesnike EXPO Kina-Zemlje Centralne i Istočne Evrope“. U pitanju je projekat izgradnje 20 modernih vila na ukupnoj površini od 144 000 m2, opremljenih u kineskom stilu i potpuno uklopljenih u predivni ambijent okružen jezerom i planinama. Gostinjske kuće treba da pruže potpuni komfor i ugođaj visokim zvaničnicima i posjetiocima budućih EXPO-a, među kojima su svakako i predstavnici opštine Tivat i njeni partneri.
Delegacija opštine Tivat koja je u Kini uživala veliki ugled, imala je tu čast da pored zvaničnih razgovora sa delegacijama pomenutih gradova, obiđe i Luku Ningbo, zvanično četvrtu luku na svijetu po cargo prometu koja je samo tokom prošle godine ostvarila preko 525 mil tona cargo prometa, zatim Demo centar za nova električna vozila u Jiading distriktu (Šangaj) gdje je imala priliku da testira električna vozila, Konfučijev hram kao i najsavremniju biblioteku na preko 4.000m2, inače najpoznatiju biblioteku u Kini. Tokom izgradnje ove biblioteke korištene su najsavremenije tehnologije u oblasti zaštite životne sredine, od korišćenja recikliranog materijala tokom izgradnje pa sve do najsavremenije tehnološke opreme i korišćenja aletrnativnih vidova energije. Pristup biblioteci je besplatan svih 7 dana u nedelji 24 sata, što samo ukazuje na značaj koji Kina daje obrazovanju i edukaciji mladih naraštaja.
Ovim putem posebnu zahvalnost želimo iskazati Društvu prijatelja Crne Gore i Kine i njenom Predsjedniku Samiru Hadžiću, zahvaljući kojem je naš put u Kinu i realizovan. Za relativno kratko vrijeme od potpisivanja Memoranduma o saradnji između Društva prijatelja i opštine Tivat, dobili smo priliku da predstavnimo naše potencijale na prostoru Kine zvanično druge ekonomije svijeta, na čemu smo posebno zahvalni.
Naša delegacija se sa puta vratila puna utisaka i sa čvrstim uvjerenjem da je tokom svog boravka u Kinu ostavila snažan utisak, ostvarila značajne kontakte te uspostavila platformu za dalju saradnju, posebno sa distriktom Jiading sa kojim se očekuje potpisivanje memoranduma o saradnji u narednom periodu. Predsjednik Novosel je iskoristio ovu priliku i da predstavnike gradova i distrikata sa kojima se susreo tokom svog boravka u Kini pozove u posjetu našoj opštini, što su oni sa velikim oduševljenjem i prihvatili.

SLUŽBA PREDSJEDNIKA

20150608 141207 resized

20150608 094907 resized

post slika