Nova rasvjeta i sistem za zalivanje u Velikom gradskom parku

05 aug 2024

U Velikom gradskom parku u Tivtu u proteklom periodu realizovano je više infrastrukturnih projekata u cilju njegove revitalizacije i zaštite, a shodno Planu upravljanja ovim spomenikom prirode za period do 2026. godine. Ukupna vrijednost ovih investicija iznosila je blizu 400 hiljada eura.

Rekonstruisana je i postavljena javna rasvjeta. Ugrađena su 74 dekorativna stuba javne rasvjete visine 4m sa LED svjetiljkama. Radovi su obuhvatili i sve prateće geodetske, građevinske i elektro-montažne radove. Posebna pažnja posvećena je energetskoj efikasnosti, kroz upotrebu savremene LED tehnologije, ističe sekretarka za uređenje prostora u Opštini Tivat Milica Manojlović. „Pri odabiru rasvjetnih tijela, spektru i smjeru osvijetljenosti vodilo se računa da imaju što manji negativan uticaj. Za ovaj kapitalni projekat iz budžeta Opštine Tivat izdvojeno je 205.000€.“

Radove je izvršilo preduzeće „Cema“ iz Podgorice. Ugovorom je realizovana i nabavka i ugradnja elektro kablova na koje će biti priključena rasvjetna tijela kojim će biti osvijetljene određene znamenitosti u parku, što je dio zasebnog projekta.

Pri kraju je i realizacija projekta ugradnje automatskog sistema zalivanja. Na prostoru površine 19.070m2 ugrađeno je 4.700 metara cijevi za navodnjavanje. Ugrađene su pripadajuće šahte, vodomjeri, zaštitni ormari, zaštitne pvc cijevi. Posao izvodi kompanija “Indel inženjering”, a ukupna vrijednost radova je 81.628€.

„Opština Tivat odabrana je od strane Fonda za zaštitu životne sredine koji je kroz Javni konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava, ovaj projekat subvencionisao sa oko 49.000€. Uvođenjem ovog sistema zalivanja određuje se optimalni režim navodnjavanja, čime se postiže efikasnost u utrošku vode, što je naročito važno tokom ljeta kada je potrošnja vode veća, a izdašnost izvorišta manja“ – ističe Manojlović.

Betonski zid koji se nalazio na ivici glavne šetne staze, pored stadiona FK „Arsenal“, uklonjen je i postavljena je ograda po uzoru na postojeću. Ulaganja u najveću planski uređenu zelenu površinu na teritoriji opštine Tivat nastavljaju se. Pored redovnog održavanja parka, za koje je lokalna uprava budžetom za ovu godinu opredijelila 60.000€, u toku je priprema tenderske dokumentacije za nabavku novih sadnica ukupne vrijednosti 50.000€. Do kraja godine planirana je i izgradnja sportskog terena zatvorenog tipa u južnom dijelu parka, procijenjene vrijednosti 200.000,00€.

Upravljač ovim zaštićenim prirodnim dobrom je opštinsko Komunalno preduzeće.

post slika

Galerija