Besplatan školski prevoz za sve tivatske đake

01 sep 2023

Shodno Odluci o participaciji troškova prevoza za učenike sa teritorije opštine Tivat, Opština Tivat je zajedno sa Ministarstvom prosvjete i ove godine obezbjedila besplatan prevoz za sve tivatske učenike koji putuju do osnovnih i srednjih škola u Tivtu, Kotoru, Budvi, Herceg Novom, i koriste linijski gradski, prigradski i međugradski prevoz na relaciji dužoj od 2 kilometra.

Pravo na participaciju troškova prevoza ostvaruju učenici koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji opštine Tivat i koji putuju do škole na relaciji od 5 i više kilometara, a koriste prevoz u prigradskom i međugradskom saobraćaju na sljedeći način:

  • učenici osnovnih škola mogu da ostvare pravo na participaciju troškova u visini od 60% od cijene đačke karte, (ostalih 40% participacija Ministarstva prosvjete)
  • učenici srednjih škola mogu da ostvare pravo na participaciju troškova prevoza u visini od 80% od cijene đačke karte. (ostalih 20% participacija Ministarstva prosvjete)

Pravo na participaciju troškova prevoza ostvaruju i učenici koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji opštine Tivat i koji putuju do škole na relaciji od 2 do 5 kilometara, a koriste prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju u visini od 100% cijene đačke karte.

Postupak za ostvarivanje prava na participaciju troškova prevoza učenici podnose javnoj obrazovnoj ustanovi, osnovnoj ili srednjoj školi koju pohađaju.

 

UPUTSTVO ZA PARTICIPACIJU TROŠKOVA PREVOZA UČENIKA

  1. Do 15. u mjesecu učenik (roditelj/staratelj) dostavlja školi dokaz o kupovini karte  (uplatnicu).
  2. Škola podatke (ime i prezime učenika, relacija na kojoj putuje, žiro račun, cijena karte i iznos participacije Opštine Tivat u odnosu na procenat iz tačke 3.) unosi u tabelu, koju dostavlja Sekretarijatu za društvene djelatnosti, najkasnije do 20. u mjesecu.
  3. Na osnovu tabele ovjerene od strane uprave škole, Opština Tivat vrši prenos sredstava za participaciju troškova prevoza, u iznosu od:
  • 60% od iznosa cijene karte za učenike osnovne škole, koji do škole putuju na relaciji od 5 i više kilometara,
  • 80% od iznosa cijene karte za učenike srednje škole, koji do škole putuju na relaciji od 5 i više kilometara.
  • 100% od iznosa cijene karte, za učenike osnovne i srednje škole, koji do škole putuju na relaciji od 2 do 5 kilometara.
  1. Učenici koji školu pohađaju u Budvi i Cetinju, i koji zbog specifičnog prevoza, odnosno nemogućnosti kupovine pretplatne/mjesečne karte, koriste svakodnevno usluge različitih prevoznika i kupuju dnevne karte, dužni su da sve kupljene karte u prethodnom mjesecu dostave školi do 15. u tekućem, kako bi ih škola uvrstila u tabelu i dostavila Sekretarijatu za društvene djelatnosti. Iznos participacije od strane Opštine Tivat u ovom slučaju je 80% za učenike srednje škole, a 60% za učenike osnovne škole.

post slika