DEFILE I PLES “KVADRIL” OSAMDESET MATURANATA U TIVTU

17 maj 2019

Osamdeset maturanata Srednje mješovite škole „Mladost“ i Srednje muzičke škole učestvovalo je u najvećoj evropskoj manifestaciji maturskog izvođenja plesa „kvadril“ kao poruke mira, tolerancije i prijateljstva. Događaj su organizovali Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat i SMŠ „Mladost“.

Sa vršnjacima iz oko 50 evropskih gradova tivatski maturanti u podne su na gradskoj rivi Pine izveli najveći svjetski sinhronizovani ples uz Štrausovu muziku “Quadrille” i pridružili se ostalim evropskim gradovima kako bi zajedno pokušali da obore Ginisov rekord za najveći simultani ples na svijetu.

Korake maturantske „kvadrile“ u kojoj Tivćani učestvuju po 12. put sa maturantima je uvježbavala instruktorka Verica Urošević. Plesu koji je izazvao veliku pažnju gostiju i posjetilaca je prethodio maturski defile kroz grad, od SMŠ „Mladost“ do rive Pine.

Sa palube školskog broda Jadran maturantima se obratio predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac podsjećanjem da je čitav život jedno učenje.

„To je put. Na tom putu vas prate četiri znaka. Prvi znak su roditelji, i ja vas molim da ih poštujete. Drugi je znak srca, neka se pita i zna gdje vas vodi. Treći je znak znanje, kao nepresušnog izvora bogatstva. I, četvrti je znak praštanja – da znate da praštate jer ste tada veliki. U vašem srcu mora biti mjesta i za jednu malu luku – Tivat i pozivam vas da kada obiđete svijet, kada završite sa sticanjem znanja, da nam se vratite i tim znanjem nam ovdje pomognete“ poručio je predsjednik.

Maturanti su, po riječima direktorke SMŠ „Mladost“, Jovanke Vujačić današnjim plesom simbolicki završili „četvorogodišnji hod stazom znanja, radosti, ljepote i iskustva, licem i snovima okrenuta prema širokim prostorima budućnosti“.

„Želim vam da uspješno otplešete „kvadrilu“ i da vaš budući životni ples bude ispunjen uspjesima i radostima. Koristim priliku da se zahvalim i Opštini Tivat koja svake godine daje pun doprinos održavanju maturantske parade“, kazala je Vujačić.

„Neka koraci današnje „kvadrile“ budu koraci vašeg novog početka. Ne plašite se, ne odustajte, nema neuspjeha jer neuspjeh u jednoj prilici možete iskoristiti kao povod da krenete u novom pravcu. Budite vjerni sebi, slijedite put upornosti, i budućnost će biti na vašoj strani“, poručila je direktoka Srednje muzičke škole Pina Bubanja.

Đak generacije, Veljko Hercegovac, govorio je u ime maturanata.

„Nakon četiri godine tokom kojih smo stasavali, sticali nova znanja i iskustva, sklapali nova prijateljstva, okrećemo novo poglavlje. Iako se najljepšem i najbezbrižnijem periodu bliži kraj siguran sam da smo spremni da zaplovimo u nove životne pobjede“, rekao je Hercegovac zahvalivši se roditeljima, profesorima, razrednim starješinama i direktorici Vujačić.

„Bez svih vas ne bismo stasali u mlade ljude koji žele graditi budućnost vlastitim rukama“, rekao je Hercegovac dodajući da veliku zhavlnost duguju i lokalnoj samoupravi na podršci svima tokom školovanja.

Događaj su podržali Centar za kulturu Tivat, Komunalno preduzeće doo, Ministarstvo unutrašnjih poslova – OB Tivat i Služba zaštite i spašavanja.

Sekretarijat za kulturu posebno se zahvaljuje Vojsci Crne Gore – Škoslkom brodu Jadran, na ukazanom gostporimstvu i podršci.

Matursko veče za 111 maturanata SMŠ Mladost i Srednje muzičke škole će biti priređeno 25. maja a Opština Tivat će finansijski podržati organizaciju ovog događaja.

quadrille1

quadrille2

post slika