Delegacije opština Tivat i Žabljak u posjeti češkoj regiji Pardubice

25 jun 2024

Delegacije crnogorskih opština Žabljak i Tivat borave u trodnevnoj posjeti češkoj regiji Pardubice, na poziv načelnika ove regije Martina Netolickog (Martin Netolicky). Na sastanku sa Netolickim, juče održanim u administrativnom sjedištu regije, gradu Pardubice, predsjednik oštine Tivat Željko Komnenović i predsjednik opštine Žabljak Radoš Žugić predstavili su gradove iz kojih dolaze, govoreći o trenutnim prilikama, ali i o razvojnim šansama pomenutih crnogorskih opština. Sastanku su u ime regije prisustvovali i Jan Slavik, direktor načelnikovog ureda i Miroslav Janovsky, rukovodilac sektora za razvoj. Značajna tema razgovora bili su i mogućnosti saradnje na projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

"Pristup EU fondovima omogućio nam je razvoj", naveo je Netolicki. Saradnja u pogledu projektnog partnerstva koje je moguće ostvariti, cilj je ovog susreta. Regija Pardubice ima potrebna iskustva u ovoj oblasti, a nedavno je ostvarila saradnju sa regionom Đirokastra u Albaniji.

Delegacija dva grada je tokom posjete gradu Pardubice, obišla i nedavno obnovljenu gradsku bolnicu, a značajan dio sredstava za ove svrhe obezbjeđen je iz EU fondova. Takođe, na agendi posjete našla se i galerija Gočarov, smještena u nekadašnjem industrijskom kompleksu, koja nosi ime poznatog arhitekte koji je živio i radio u ovoj regiji početkom prošlog vijeka. Predstavnici Žabljaka i Tivta obišli su i opštinu Holice i tamošnju Lokalnu akcionu grupu (LAG) koja se bavi brojnim projektima od značaja za život građana cijele regije u oblastima: obrazovanja, socijalnog staranja, poljoprivrede, prozvodnje hrane... Njihove aktivnosti dijelom su finansirane sredstvima Evropske unije, dok određeni broj aktivnosti i projekata finansiraju država i regija. Komnenović i Žugić imali su priliku razgovarati i sa predsjednikom opštine Holice Ondrejem Vibornim (Ondrej Vyborny).

Za danas je planirana posjeta Regionalnoj razvojnoj agenciji Pardubica i sektoru pružanja komunalnih usluga sa akcentom na sistem upravljanja otpadom.

Opštine Tivat i Žabljak organizovaće uzvratnu posjetu za predstavnike regiona. Buduću saradnju omogućava činjenica da postoji direktna avio linija Tivat – Prag. Dodatno, crnogorska kompanija Air Montenegro od 2022. godine vrši i čarter saobraćaj na relaciji Tivat – Pardubice.

Region Pardubice broji oko 500.000 stanovnika i zauzima površinu od oko 4.500km2. Značajan udio u lokalnoj industriji čini automobilska industrija.

Delegaciju Opštine Žabljak čine Dijana Leković savjetnica za lokalni ekonomski razvoj, Bojan Vemić savjetnik za razvoj malih i srednjih preduzeća i Jasminka Jagličić konsultant za EU projekte i međunarodnu saradnju, dok su predstavnici opštine Tivat: Vedran Božinović sekretar za privredu, Ivona Petrović savjetnica za projekte i Branka Čelanović zadužena za odnose sa javnošću.

post slika

Galerija