Festival Purgatorije počinje 21. juna

16 jun 2023

U 18. sezoni Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, godini punoljetstva, festival se vraća na stare staze slave uz kvalitativni iskorak, poručeno je sa konferencije za novinare na kojoj je najavljeno ovogodišnje izdanje festivala.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović istakao je da je pripremljen bogat visokokvalitetan program u takmičarskom i revijalnom dijelu, sa blizu 40 događaja u 2 mjeseca i 10 dana trajanja festivala.

“Purgatorije su centar kulturnih dešavanja u gradu tokom turističke sezone i smatram da će ovogodišnji program biti jedan od boljih kada je riječ o ovom festivalu. Publika je navikla na dobar muzički program, pozorišne spektakle i najbolje predstave iz regiona i mislim da smo to obezbijedili za publiku u Tivtu ovoga ljeta“, kazao je Komnenović.

Otvaranje festivala zakazano je za 21. jun, svjetski dan muzike, mjuziklom FLASHDANCE Pozorišta na Terazijama iz Beograda, a zatvaranje 31. avgusta predstavom Velika drama, Narodnog pozorišta Beograd.

Direktor Centra za kulturu Goran Božović kazao je da je selektorka takmičarskog dijela programa i ove godine Tanja Mandić Rigonat, te da se u takmičarskoj selekciji ove godine našlo devet predstava.

“Riječ je o predstavama Ukroćena goropad – Gradskog pozorišta Podgorica, Ćelava pjevačica – CZK Tivat, predstave Deca – Narodnog pozorišta Beograd, Ožalošćena porodica – Kazališta Kerempuh iz Zagreba, Narodni neprijatelj – Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Jevanđelje po F.M. Dostojevskom – SNP Novi Sad, 55 kvadrata – HNK Split, Pluća – Madlenianum i Marador Beograd i predstava Otac – Ateljea 212”, naveo je Božović.

Žiri festivala za ovu godinu čine: Stela Mišković – dramaturškinja, Lina Njirić – producentkinja Dubrovačkih ljetnjih igara, i Mirko Vlahović – glumac, prvak CNP.

Ove godine biće dodijeljene četiri nagrade, i to nagrada za najbolju predstavu, najbolju ulogu, glumačku bravuru i specijalna nagrada - za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave.

Biće dodijeljena i posebna nagrada “Ivana Tomičić“ za poseban doprinos festivalu.

“U sklopu Purgatorija održava se i Festival plesnog teatra, ove godine sa 5 plesnih predstava u selekciji Jelene Kajgo. Najbolja plesna ostvarenja dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, čak iz Norveške. Norvežani će plesnim pokretom proniknuti u filozofiju fudbala. Igraće i Životinjska farma rađena u koprodukciji CZK Tivat i Bitef teatra”, kazao je Božović.

On je istakao i da će u sklopu festivala biti i dvije premijere.

“Jedna je samostalna produkcija CZK Tivat nakon 6 godina – Ćelava pjevačica, Ežena Joneska, dramatizacija Neven Staničić i režija Jagoš Marković, koja je zakazana za 01. jul, a druga je koprodukcija sa SNP Novi Sad i Beoart-om, predstava Zajedno u režiji Jane Maričić zakazana za 06. avgust. U pratećem programu igraće blok od tri izvođenja naših najpopularnijih ostvarenja Filomena Marturano i Hasanaginica, zatim Aplikacija Voland, Opera Maratonci, Koncert klasične muzike, Klapsko veče, dječije predstave, Muzičko poetsko veče Ivana Bosiljčića, standup Zorana Kesića, monodrama Dejt Sandre Silađev”, najavio je Božović.

On je istakao i da su dva muzička spektakla zakazana za 15. jul koncert jednog od trenutno najpopularnijih pjevača na Balkanu Peđe Jovanovića & Big Concert Orchestra, i 12. avgust koncert planetarno poznatog pijaniste Pitera Bensa koji premijerno dolazi u Crnu Goru.

“Obezbjedili smo popust za paket karata za 9 takmičarskih predstava, pa će cijena iznositi 85 eura, umjesto 125 u pojedinačnoj prodaji. U ponudi je 150 paketa karata do dana odigravanja prve takmičarske predstave, 27. juna.  Za paket plesnih prestava cijena iznosi 35 eura, umjesto 50 u pojedinačnoj prodaji. U ponudi je 150 paketa do odigravanja prve plesne predstave 09. jula. Za grupnu kupovinu karata 20+ za pojedinačne programe, od strane kolektiva, odnosno firmi, odobravamo popust od 30%”, kaže Božović.

Kompletan program festivala moći će se preuzeti online sa sajta Centra za kulturu, društvenih mreža i Viber zajednice. Pokrovitelj festivala je Opština Tivat, zlatni sponzor Luštica Development a sponzor Porto Montenegro. Festival će zvanično 21. juna otvoriti glumica Olga Odanović.

post slika