IZVJEŠTAJ SA REGIONALNE KONFERENCIJE PROGRAM URBANO PARTNERSTVO

21 dec 2012

Na poziv Instituta Svjetske banke,  a u sklopu Programa Urbano Partnerstvo Gradovi bez korupcije – Gradovi sa budućnošću, predstavnica Opštine Tivat Kristina Petrović – odbornica u lokalnom parlamentu, boravila je u Zagrebu na regionalnoj konferenciji koja se održala u peridou od 17-18.12.2012 g.

 Naime, Opština Tivat  je izabrana za učešće u Programu Urbano Partnerstvo Gradovi bez korupcije – Gradovi sa budučnošću u 2013. godini, koji podržava Svjetska banka i austrijska Vlada, kao jedna od Opština koje su dale puni doprinos u borbi protiv korupcije. Učešće u projektu obuhvata i stručnu podršku međunarodnog eksperta za izradu i implementaciju antikorupcijskog strateškog plana koji će se bazirati na rezultatima utvrđivanja osjetljivosti na korupciju kroz participatorni proces.  Ove osobe su stručne u oblastima organizacijskog razvoja i upravljanja procesima promjena, i biće podrška lokalnim samoupravama na putu ka jačanju učinkovitosti, transparentnosti i odgovornosti naše lokalne samouprave, kao i jačanja motivacije zaposlenih, organizacijskog integriteta i efikasnosti u radu.
Na konferenciji su učestvovali antikorupcijski eksperti, gradonačelnici i predstavnici lokalnih samouprava iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Crne Gore (opštine Tivat, Budva i Herceg Novi), kao i bivši gradonačelnik La Paza, Bolivija, gospodin Ronald MacLean Abaroa, gospođa Ana Vasilache (Rumunija), izvršna direktorica Fondacije partnera za lokalni razvoj (FPDL) i Sabine Palmreuther (SAD) , viši referent, Institut svjetske banke.
Učesnicima je prezentovana participativna antikorupcijska metodologija, a razmijenjena su iskustva zemalja iz regiona o postignutim rezultatima u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou. Opštine Inđija i Boljevac (Srbija), Križevci (Hrvatska), Zenica (BiH) i Kučova (Albanija) imale su kratke prezentacije programa koje su sprovele u dosadašnjem radu.
Gospodin Ronald Mac Lean Abaroa, nekadašnji gradonačelnih La Paza, a sada viši konsultant u Institutu Svjetske banke u Vašingtonu, predstavio je ciljeve konferencije i primjere uspješne borbe protiv korupcije, koju je sprovodio za vrijeme svog mandata, kao prvi gradonačelnik izabran demokratskim putem.
Učesnici su nakon prezentacija predstavili vizije svojih lokalnih samouprava, odnosno ono šta žele da postignu u periodu od naredne tri godine, čime je zaokružena jedna cjelina, kroz primjere iz prošlosti, sadašnosti i budućnosti.


KABINET PREDSJEDNIKA

post slika