Karneval u Tivtu okupio više hiljada posjetilaca

10 jun 2024

Četvrti međunarodni karneval u Tivtu u organizaciji NVU “Maškarada”, proteklog vikenda okupio je oko 500 učesnika iz 10 zemalja, koji su nakon defilea centrom grada u pratnji GPD Tivat i tivatskih mažoretki nastupili na Pinama. Nakon perfomansa karnevalskih grupa uslijedio je Brasil Samba show i koncert regionalne muzičke zvijezde Peđe Jovanovića.

Tivat je pokazao da je ozbiljan karnevalski grad na mapi evropskih karnevalskih gradova, istakao je menadžer karnevala i savjetnik u internacionalnom bordu FECC-a Goran Božović. “Ove godine imamo preko 500 učesnika u međunarodnoj karnevalskoj povorci, a njih preko 300 su iz inostranstva. Imamo karnevalske grupe iz Italije, Brazila, Njemačke, kao i svih zemalja bivše Jugoslavije. Broj posjetilaca ovog vikenda dokaz je da radimo pravu stvar“, poručio je Božović.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović kazao je da je zadovoljan organizacijom i masovnošću same manifestacije, koja na neki način i otvara turističku sezonu u gradu. “I ovoga puta se pokazalo da je NVU “Maškarada” uspješan organizator ovog događaja uz punu podršku Opštine i Turističke organizacije, kao i brojnih sponzora. Ako znamo da se u isto vrijeme održava veliki karneval u Helsinkiju, jasno je da smo uspjeli da ovim događajem dovedemo Evropu u Tivat“ istakao je Komnenović.

Direktorica TO Tivat Nina Lakičević kazala je da je karneval uvijek prava uvertira u turističku sezonu i da je primjetan veći broj gostiju u gradu. “Ohrabruje podatak da već sada imamo za 13 odsto više gostiju u odnosu na 2019. dok je to za 6 odsto više u odnosu na 2023. Potrudili smo se da za ovu godinu osmislimo lijep i bogat kalendar dešavanja i već narednog vikenda pripremamo manifestaciju Veliki Šušur“, najavljuje Lakičević.

Marion Hirš, potpredsjednica Internacionalnog borda Federacije evropskih karnevalskih gradova, otvorila je Karneval riječima na našem jeziku. “Dragi prijatelji, drago mi je što sam danas sa vama”, kazala je Hirš. Ona je naglasila da svi imamo jedan jezik i da je tivatski Karneval veliki događaj. “Moramo da budemo zajedno u karnevalu, fudbalu, muzici i kulturi, važno je da ljudi znaju jezike i da govore, da bude mir, koji je izuzetno važan. Najvažnije je da smo zajedno, da smo prijatelji, da se zabavljamo,” istakla je Hirš.

Drugi dan IV Međunarodnog karnevala okupio je oko 500 maskiranih mališana u Dječijem karnevalu koji su prodefilovali centrom grada u pratnji Glazbeno prosvjetnog društva i tivatskih mažoretki, a nakon toga nastupili na Pinama.

post slika

Galerija