Komemorativni skup povodom 78 godina od najveće tragedije na moru – potapanja broda „Cetinje“

10 dec 2022

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca na groblju u Donjoj Lastvi jutros je obilježeno 78 godina od  najveće tragedije na moru – potapanja broda „Cetinje“, koji je na današnji dan 1944. godine naišao na zaostalu podvodnu minu, koju su postavili njemački fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tada je poginulo  200 putnika, uglavnom civilnog stanovništva Boke, a među njima i 15 Italijana, pripadnika partizanske brigade “Garibaldi”.

O žrtvama iz Boke u Drugom svjetskom ratu i burnoj prošlosti malog paraboroda koji je sagrađen 1903. godine u Engleskoj za potrebe „Zetske plovidbe” sa Cetinja koji je pred Drugi svjetski rat održavao redovnu putničku liniju u Boki, govorio je predsjednik tivatskog OBNOR-a Mato Brguljan.

“Potapanje „Cetinja” sa teškim povredama preživjeli su kapetan brogarida Božo Paparela, sedam putnika i tri člana posade. Tragedija bi bila manja da toga dana nije bilo nevrijeme na moru pa se većina putnika u trenutku nesreće nalazila sklonjena u potpalublje broda” rekao je Brguljan.

 Nekoliko dana prije tragedije Arsenal je izvršio razminiranje trase plovidbe. Problem broda “Cetinje” bila je njegova metalna konstrukcija koja je privukla, za to doba, savremenu magnetnu minu od 350 kg , objašnjava Brguljan.

“Tako je brod Cetinje prepolovljen na pola i potonuo za 3 minuta. Svi posmrtni ostaci poginulih sahranjeni su na groblju u Donjoj Lastvi. U njoj su sahranjeni mještani Boke koji su bili na Brodu,zarobljeni Njemci i pripadnici italijanske partizanske brigade Garibaldi, tako da je ovo međunarodna grobnica” istakao je Brguljan.

U ime Zajednice Italijana u Crnoj Gori obratio se Aleksandar Dender koji je ponovio da u međunarodnoj kosturnici u Donjoj Lastvi počivaju i ostaci 15 Italijanskih partizana koji su nakon kapitulacije Italije prišli partizanima u Jugoslaviji.

“Sudbina nije dala da se odmah po završetku borbi pripadnici jedinice Garibaldi vrate svojim kućama u Italiji, već su ostali zauvijek ovdje sjedinjeni u smrti sa žrtvama različitih vjera i nacija. Smrt je ovdje izjednačila sve razlike za života” kazao je Dender.

Iz organizacije OBNOR-a danas je predloženo da se podigne novi spomenik žrtvama ove tragedije, kao i da se ovaj događaj uvrsti u udžbenike istorije.

Vijence su položili predstavnici Opštine Tivat na čelu sa predsjednikom Željkom Komnenovićem, kao i delegacije UBNORA i OBNOR Tivat. Komemoraciji su prisustvovali v.d. komandanta mornarice Vojske Crne Gore Milan Jevtović , ambasador Republike Hrvatske Veselko Grubišić, konzul-žeran Generalnog konzulata Republike Srbije Mićo Rogović, vjerski predstavnici tivatske parohije Mitropolije crnogorsko-primorske i župne crkve Svetog Roka Kotorske biskupije.

post slika

Galerija