MANIFESTACIJA „DANI EVROPSKE BAŠTINE: DAN POSVEĆEN ANTU STANIČIĆU“

24 sep 2019

Dan posvećen Antu Staničiću“, poznatom dječijem piscu iz Tivta biće upriličen u srijedu, 25. septembra, u 18:00 časova, u prostorijama Narodne biblioteke i čitaonice Centra za kulturu Tivat (CZK). O priznatom tivatskom piscu govoriće direktor CZK Neven Staničić.

Događaj organizuje Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti u saradnji sa Centrom za kulutur, u okviru manifestacije “Dani evropske baštine” koja će se realizovati ove sedmice širom Crne Gore.

„Događaj posvećen Antu Staničiću, kao jednom od najpoznatijih pisaca dječijih knjiga u drugoj polovini XX vijeka, organizuje se sa ciljem da učenici kroz analizu njegovih djela, upoznaju  publiku sa značajem djela autora i vrijednosti koju je ostavio u književnosti“, navela je sekretarka za kulturu mr Dubravka Nikčević.

Opština Tivat, Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti i ove godine obilježava Dane evropske baštine uz podršku Ministarstva kulture, a  saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, JU Muzej i galerija Tivat, Muzičkom školom Tivat i kompanijom Luštica Development.

Tema ovogodišnjih „Dana evropske baštine“ je “Umjetnost i zabava: baština na pozornici”, a u Tivtu će biti obilježena nizom događaja.

Prethodno je, u okviru JU Muzej i galerija, realizovan događaj “Baština u dječijim očima”. Ovom prilikom učenici srednje škole su preuzeli ulogu kustosa, te posjetiocima približili sadržaj muzejske zbirke i pokazali kako oni vide kulturnu baštinu.

Poseban cilj ove akcije je da se djeca, učenici devetog razreda OŠ „Drago Milović“, upoznaju sa kulturnim dobrima u tivatskom muzeju, a u ulozi kustosa našli su se učenici Srednje mješovite škole Mladost.

„Dani evropske baštine“ kao kulturna manifestacija, pokrenuti su na inicijativu Savjeta Evrope i Evropske komisije, a u cilju da se kulturna baština približi široj javnosti. Obilježava se tradicionalno svakog septembra u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a svake godine se jedinstvena tema manifestacije bira na evropskom nivou.

Učenici kao kustosi

Kulturna baština

post slika