Manifestacija u čast 70 godina Bućarske olimpijade u Tivtu

20 jul 2022

U Tivtu uskoro počinje još jedna Bućarska olimpijada, koja se u našem gradu organizuje već punih 70 godina. Ovaj veliki jubilej Opština Tivat obilježiće kulturno-promotivnim programom, pa će Bućarska olimpijada 2022, osim jednomjesečnog takmičenja, obuhvatiti i svečano multimedijalno veče posvećeno ovom tradicionalnom takmičenju, ali i bućanju kao sportu u kojem Tivat ima više svjetskih prvaka.

Manifestacija u čast 70 godina Bućarske olimpijade biće održana u petak, 22. jula sa početkom u 21 sat na gradskoj rivi Pine, a svečani program pripremili su Opština Tivat i Sekretarijat za društvene djelatnosti, u saradnji sa bućarskim klubovima, Glazbeno prosvjetnim društvom Tivat, Turističkom organizacijom Tivat, Radio Tivtom, Muzejom i galerijom, Centrom za kulturu, Foto-kino klubom Mladost, KUD Boka i Modno-plesnim klubom Modest.

Događaj će u petak na Pinama uz nastup tivatske Gradske muzike, svečano otvoriti predsjednik opštine Željko Komnenović i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja, nakon čega će se KUD Boka nastupom predstaviti sa igrama iz Boke. Publici će se obratiti i predstavnik OO Bućarske olimpijade Vatroslav Belan, a potom će premijerno biti prikazan dokumentarni film, hercegnovske rediteljke Jane Radan, pod nazivom “O’ šponde – 70 godina Bućarske olimpijade u Tivtu”. Nakon premijere, program će uljepšati i nastup etno mažoretki Modnog kluba Modest, a zatim će u revijalnom dijelu Bućarski klub Palma iz Donje Lastve, na improvizovanom zogu na gradskoj rivi održati prezentaciju savremenih bućarskih disciplina.

Bućarska olimpijada 2022 biće zvanično otvorena dan kasnije, u subotu 23. jula, a ovogodišnji domaćin jednomjesečnog takmičenja je BK Palma.

Prva Bućarska olimpijada u Tivtu održana je 1952. godine na „stadionu Kopište“ u Đurđevom brdu. Te godine, nakon Drugog svjetskog rata obnovljene su i u Helsinkiju održane ljetnje Olimpijske igre, odakle je Tivćanima i stigla inspiracija za organizovanje ovog jedinstvenog takmičenja. Na inicijativu Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat, a uz podršku Savjeta za kulturu, Bućarska olimpijada uvrštena je u kulturne manifestacije od izuzetnog značaja za Tivat.

post slika