Monitoring, zaštita i upravljanje pticama

20 feb 2014

U Hotelu „Magnolija“ u periodu od 18. do 20.02.2014. godine održan je trening na temu „Monitoring, zaštita i upravljanje pticama na zaštićenim močvarama Crne Gore i Bosne i Hercegovine“, koji ima za cilj podizanje kapaciteta NVO i menadžera zaštićenih područja o važnosti očuvanja ptičijih vrsta i važnosti IBA staništa, veoma važnih staništa za boravak ptica, kao i važnosti mreže Natura 2000, kojoj će se pridružiti i Tivatska solila kao specijalni rezervat prirode.
Predavači na treningu su bili Borut Rubinić, Darko Saveljić i Aleksandar Perović, a govorilo se o IBA područjima i Natura 2000 u Evropi, monitoringu ptica i monitoring protokolima, zašto je IBA područjima u Naturi 2000 potreban Plan upravljanja, zašto je potreban Akcioni plan za vrste i značaju Tivatskih Solila i Huntovog blata za lokalnu ekonomiju. U sklopu treninga organizovan je i obilazak Tivatskih Solila.
Trening se organizovao u okviru projekta „ORNIBA - Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine“, kojeg implementiraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) u partnerstvu sa Opštinom Tivat i partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine –„Oxfam Italia“, „Naše Ptice“ i „Novi val“. Projekat se implementira u okviru IPA Prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

post slika