Najava: Tivat u globalnoj akciji “Sat za planetu” – subota 27. mart, 2021. od 20:30 – 21:30h

26 mar 2021

Tivat se i ove godine priključuje globalnoj akciji “Sat za planetu”, koja za cilj ima skretanje pažnje na klimatske promjene, kao posljedicu neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi. U subotu 27. marta rasvjeta u zgradi Opštine Tivat biće isključena od 20:30 do 21:30h. Javna rasvjeta će na kratko biti isključena i u centralnim gradskim uliucama: II dalmatinske, 21. novembra, Luke Tomanovića, Palih boraca i na šetalištu Pine, u saradnji sa tivatskim Komunalnim preduzećem.

Svijetla će u istom terminu biti ugašena i u naselju i marini Porto Montenegro, koje se svake godine priključuje ovoj ekološkoj inicijativi. Ove godine inicijativu će snažno podržati i Luštica Bay, u kojoj će svijetla u istom terminu biti ugašena u marini, na promenadi i u hotelu Čedi Luštica Bay.

“Pozivamo građane da se pridruže akciji gaseći rasvjetu u svojim stanovima i kućama na sat vremena. Ovim malim gestom poručujemo da smo na strani prirode i da smo spremni ublažiti posljedice klimatskih promjena, prije svega ličnim primjerom”, poručuju iz Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat.

Tivat je u procesu pristupa programu “Green Destinations”, a prošle je godine ušao u top 100 održivih destinacija, kao rezultat napora lokalne Turističke organizacije u pozicioniranju Tivta kao održive, ekološke destinacije.

Akciju “Sat za planetu” u Crnoj Gori promoviše i podržava NVO “Green home” iz Podgorice. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, ove godine organizuje zoom događaj, prilagođavajući ovu važnu poruku zahtjevima trenutka. “Sat za planetu Zemlju“ prvi put je održan u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju. U akciji je prošle godine učestvovalo 190 zemalja svijeta.

post slika