Novi projekat “FOOD ZONE”

12 apr 2024

Početkom 2023. godine krenula je realizacija novog projekta “FOOD ZONE”, odobrenog za finansiranje u okviru Erasmus+ programa, a čiji je glavni cilj podržati i usavršiti lokalne proizvođače hrane, mala i srednja preduzeća, te turistički sektor kroz razvoj regenerativnih doživljaja gastroturizma. Fokus je stavljen na unaprjeđenje vještina profesionalaca u gastroturizmu, kako bi se turizam oporavio nakon krize izazvane pandemijom COVID-19. Regenerativni turizam usmjeren je na njegovu transformaciju, ne samo u vidu smanjenja negativnog uticaja na okolinu i društvo, već i kroz obnovu, kako bi turisti i posjetioci ostavili svoja odredišta u boljem stanju nego što su ih zatekli za sadašnje i buduće generacije.

Gastroturizam može doprinijeti transformacijskom oporavku pružanjem podrške malim, lokalnim proizvođačima hrane i jačanjem njihovih pozicija na tržištu, doprinoseći dodatim vrijednostima turizma uz promovisanje očuvanja i razvoja lokalne proizvodnje, kulinarske tradicije i znanja. “Osim razvoja vještina, cilj projekta je povezati prehrambeni i širi turistički ekosistem, te doprinijeti unaprjeđenju inovacija i održive transformacije u prehrambeno-turističkom sektoru” kazala je savjetnica za projekte u Opštini Tivat Ivona Petrović.

Vodeći partner projekta je Privredna komora Kaseresa (Španija), a ostale partnerske organizacije, pored Opštine Tivat, su Eurakom (Francuska), DomSpain (Španija), Turistička zajednica Nikozije (Kipar), LANARA Consulting (Slovenija), Univerzitet Aveiro (Portugalija). Projekat će biti realizovan do aprila 2025. godine, a ukupan njegov budžet je oko 250 000.00 eura, od čega će za aktivnosti za koje je zadužena Opština Tivat biti opredjeljeno oko 30 000.00 eura.

post slika