Obilježen Svjetski dan borbe protiv duvanskog dima

01 jun 2021

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Tivat i JU Dom zdravlja Tivat obilježili su juče (ponedjeljak, 31.maj) Svjetski dan borbe protiv duvanskog dima, organizujući edukativnu radionicu na temu štetnosti duvanskog dima. U radionici su učestvovali učenici VIII razreda osnovne škole.

O brojnim rizicima i posljedicama koje upotreba duvana ostavlja na zdravlje mladih govorila je dr Vjera Lipovac Usanović, spec. pneumofiziolog. U okviru radionice prikazano je “Globalno  istraživanje pušenja kod mladih”  koje se odnosilo na populaciju djece uzrasta od 13 do 15 godina u Crnoj Gori, podržano od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pomenuto istraživanje je pokazalo da je među anketiranom populacijom 9,9% pušača, od čega 11,6% dječaka i 8,1% djevojčica. Kao najčešći uzroci zbog kojih mladi počinju da puše navode se: uticaj prijatelja 51%, iz radoznalosti 16% i uticaj porodice 7,1%.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio i Aleksandar Daković, savjetnik za prevenciju bolesti zavisnosti u opštinskom Sekretarijatu za društvene djelatnosti.

post slika