OBILJEŽENA EVROPSKA NEDJELJA MOBILNOSTI

11 dec 2018

Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i Zeleni tim učestvovali su  „Evropskoj nedjelji mobilnosti – European Mobility Week“ (EMW). U saradnji sa mnogobrojnim partnerima tom prilikom bio je pripremljen bogat sedmodnevni program za učesnike različitih uzrasta, koji je održan od 16. do 22. septembra, pod zajedničkim sloganom „Kombinuj i kreći se“. Opština Tivat je prijavljena za učešće na ovogodišnjem konkursu za dodjelu EMW (European Mobility Week) nagrade. Pregled sprovedenih aktivnosti po datumima dat je u nastavku.

- 16. septembar – Na poluostrvu Luštica organizovano je pješačenje na potezu   Krašići-Gornji Krašići-Gošići-Kostići-Bjelila u dužini od 6 km. Pješačka tura organizovana je u svrhu promovisanja planinarenja, a odabrana je stara seoska staza koja je iskrčena od vegetacije tokom 2018. godine, i koja povezuje naselja i ambijentalne cjeline Gornje Krašiće, Gošiće i Kostiće sa naseljima na obali. Najmlađi učesnici su dobili posebna priznanja za uspješno savladanu pješačku turu.

- 17. septembar -  Organizovan je čas u prirodi na Tivatskim solilila za učenike II razreda OŠ „Drago Milović“ koji su osvojili nagradu „Najorginalniji rad“ u aprilu mjesecu na izložbi skulptura izrađenih od reciklažnog materijala. Vodiči Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, koje je upravljač zaštićenog prirodnog dobra, objasnili su učenicima koje su to prirodne vrijednosti zbog kojih je ovaj prostor zaštićen, a takođe su im pričali i o kulturnim vrijednostima koje karakterišu nekadašnju solanu.

- 18. i 19. septembar -  Po prvi put je organizovan Eko kamp. Učenici VI razreda OŠ „Drago Milović“, koji su učestvovalu u kvizi povodom Dana energetske efikasnosti i učenici VII razreda OŠ „Branko Brinić“, sa svojim nastavnicama i predstavnikom ovog Sekretarijata posjetili su vjetropark „Krnovo“ i termoelektranu „Pljevlja“, gdje su im vodiči objasnili karakteristike postrojenja i način nastanka energije. Učenici su imali priliku da vide način dobijanja tzv „čiste“ energije, odnosno energije nastale iz obnovljivih izvora energije, kao i konvencionalan način dobijanja energije sagorijevanjem uglja.

- 20. septembar – Na lokaciji parkinga u Arsenalskoj ulici, u saradnji sa „Parking servis“ d.o.o., „Komunalno“ d.o.o. Tivat i Centrom za kulturu Tivat, održan je drugi „Parking Day“ u Tivtu, kada je parking, različitim aktivnostima, pretvoren u prostor za igru, druženje i zabavu. U organizaciji su učestvovali šahisti, predstavnici Crvenog krsta, Omladinskog kluba, učenici tivatskih osnovnih i srednjih škola, predstavnici nevladinih organizacija, kao i brojni drugi akteri.

- 21. septembar – U Ulice II dalmatinske, organizovan je  saobraćajni poligon za takmičenje vještih mladih biciklista iz O.Š. „Drago Milović“. Tog dana su i đaci prvaci iz O.Š. „Drago Milović“ i O.Š. „Branko Brinić“,  raznobojnim kredama oslikali i ukrasili Trg magnolija, uz učešće djece iz vrtića JPU „Bambi“. Takmičare u savladavanju biciklističkog poligona ocjenjivao je žiri u sastavu; Dejan Krunić, Đuro Grubišić i Ratko Ratković, koji je najboljima dodijelio nagrade: I mjesto Andriji Bjelici, II mjesto Luki Radnjiću  i III mjesto Matiji Lukoviću. Navedene aktivnosti  su sprovedene u saradnji sa Sekretarijatom za mlade, sport i socijalna pitanja, Sekretarijatom za komunalne poslove i saobraćaj, Omladinskim klubom Tivat, „Komunalno“ d.o.o. Tivat i Centrom za kulturu Tivat.

- 22. septembar – Ovogodišnja nedelja mobilnosti završena je Danom bez automobila, kada je organizovana vožnja biciklima od rive Pine do Donje Lastve. Učesnici su obišli Pomorski muzej i podmornicu “Heroj” u Porto Montenegru, a nakon povratka na rivi Pine je  napravljena impozantna formacija bicikla, koja je snimljena dronom iz vazduha.  Dan bez automobila sproveden je u saradnji sa triatlon klubovima iz Tivta, Herceg Novog i Kotora, KK „Pro-Basket“, Ispostavom policije Tivat, Porto Montenegrom, Sekretarijatom za mlade, sport i socijalna pitanja, Omladinskim klubom Tivat, „Komunalno“ d.o.o. Tivat i brojnim volonterima.

Obiljezena Evropska nedelja mobilnosti 7

Obiljezena Evropska nedelja mobilnosti 2

post slika