Od sada moguće i on-line sjednice Skupštine opštine

20 mar 2021

-Održana VII sjednica Skupštine opštine Tivat-

Sedma sjednica Skupštine opštine Tivat održana je juče, a na cjelodnevnom zasijedanju tivatskih odbornika razmatralo se ukupno 20 tačaka dnevnog reda. Više od tri sata odbornici su vodili polemiku o izmjeni Poslovnika o radu Skupštine opštine Tivat. Predlog je usvojen, a za cilj ima mogućnost odbornika da i putem informacionih tehnologija učestvuju u radu skupštinskih zasijedanja. Ovo iz razloga aktuelne epidemije koronavirusom, te kako bi se rad Skupštine prilagodio potrebama epidemiološkog trenutka.

Takođe, većinom odborničkih glasova izglasan je Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa. Ovim je dio dosadašnjih nadležnosti predsjednika opštine prešao na Skupštinu, a sama procedura u određenoj mjeri postala složenija, kako bi se izbjegla svaka mogućnost zloupotrebe, te kako bi Skupština odlučivala o svim većim izdacima u ovu svrhu.

Postojeća Odluka o sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou stavljena je van snage voljom većine odbornika. Kako stoji u obrazloženju, u toku 2018., 2019. i 2020. godine način dodjele sredstava iz budžeta Opštine za sprovođenje omladinske politike bio je usmjeren samo na jedno nevladino udruženje. Odredbama postojeće Odluke onemogućeno je drugim subjektima da ravnopravno učestvuju u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou. Na zasijedanju se moglo čuti da ovo ne znači obustavu svih aktivnosti u ovoj oblasti, već da se radi na pripremi nove odluke, a dio aktivnosti se sprovodi u skladu sa Lokalnim akcionim planom kojim je ova oblast društvenog djelovanja uređena.

Većinom odborničkih glasova usvojena je Odluka o osnivanju Savjeta za sport, kao stručnog savjetodavnog tijela koje čine predsjednik i četiri člana iz reda istaknutih sportskih radnika i sportista.  Mandat Savjeta traje četiri godine, a isti je dužan da prati stanje u tivatskom sportu, pokreće inicijative, predlaže i preduzima aktivnosti u cilju stvaranja uslova za razvoj i unapređenje sporta i razvijanja odnosa saradnje između Opštine i sportskih organizacija.

Na sjednici SO Tivat potvrđena je ostavka direktorice JU “Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju” Tivat dr Snežane Matijević, a na mjesto v.d. direktora ove ustanove od značaja imenovan je Srđan Krunić.

Ivan Starčević podnio je ostavku na mjesto člana Skupštine preduzeća “Vodacom” doo, a SO Tivat odlukom je verifikovala ovaj čin. Odlukom većine Sanja Vuković imenovana je za predsjednicu Odbora za finansije, privredu i razvoj, a sa ovog mjesta razrješena je Milijana Dubak.

Usvojene su informacije o radu tivatskih vaspitno-obrazovnih ustanova za 2020. godinu: JPU „Bambi“, JU Osnovna škola „Drago Milović“, JU Osnovna škola „Branko Brinić“, JU SMŠ „Mladost“ i JU Muzička škola.

Takođe usvojene su informacije o stanju o oblastima: zdravstva, socijalne i dječje zaštite, zapošljavanja, bezbjednosti u Tivtu, ali i o stanju uređenja obale na teritoriji opštine. Usvojena je i informacija o radu OO Crveni krst Tivat za proteklu godinu.

Većinom glasova imenovan je novi sastav Skupštine Fudbalskog kluba „Arsenal“. Skupština ove sportske organizacije broji 21 člana a to su: Ivo Bošković, Dragan Jarić, Elvis Mustajbašić, Božidar Ilić, Vlado Dedejić, Frano Perčin, Damir Tomašević, Slaven Borović, Radeta Buzić, Nebojša Nikolić, Goran Radulović, Siniša Femić, Mićun Karadžić, Dragan Macanović, Miloš Vujačić, Igor Radošević, Ljubomir Tufić, Krsto Krstović, Damir Nesimi, Željko Drakulović i Vlado Brguljan. Za počasnog člana Skupštine FK „Arsenal“ imenovan je Ahmed Meto Šabić.

Skupštinskim zasijedanjem predsjedavao je dr Andrija Petković, a u radu SO učestvovao je predsjednik opštine Željko Komnenović sa saradnicima, ali i predstavnici vaspitno-obrazovnih institucija, te rukovodioci lokalnih ustanova i institucija čiji je rad bio predmet informisanja odbornika i građana Tivta.

post slika