Održan II sastanak Koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone

22 jun 2022

Turistička sezona u punom je jeku i njeno neometano odvijanje apsolutni je prioritet svih lokalnih organa, službi i ustanova – to je danas poručio predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović otvarajući drugi po redu sastanak Koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone. Poseban akcenat stavljen je na aktivnosti u regulisanju saobraćajnih gužbi i čistoće grada kao ključnih preduslova za redovno odvijanje turističke sezone.

„Primjetan je porast broja turista u Tivtu, ali i pojačana frekvencija saobraćaja i sve učestalije gužve, iako smo još daleko od špica sezone“ naglasio je Komnenović. On je podsjetio da zabrana izvođenja građevinskih radova stupa na snagu 1. jula, kada je planiran i završetak radova na prilaznom putu aerodroma. Sa druge strane, očekuje se i da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom narednih dana privede kraju radove na pripremi vodenog terminala za prevoz putnika sa aerodroma, što će doprinijeti boljem uređenju saobraćaja u opštini.

Prema podacima Turističke organizacije Tivta, u gradu je prošlog petka boravilo oko 3900 turista – 33% više u odnosu na 2021, odnosno 16% manje od ostvarenog turističkog prometa iz istog perioda 2019. Preliminarni podaci pokazuju i da su dosadašnji ukupni prihodi TO Tivat od početka godine veći za 13% u odnosu na 2019. Ove je podatke sa članovima Tima podijelila direktorica TO Tivat Danica Banjević. Ona je istakla i da je u toku intenzivna digitalna marketinška kampanja na tržištu regiona, kao i da će sredinom jula Tivat po prvi put nastupiti na „Global Bird Fare“ događaju u Velikoj Britaniji sa promocijom Tivatskih solila.

Uspostavljanjem ljetnjeg, smjenskog režima rada, ali i kroz angažman sezonskih radnika, Komunalno preduzeće Tivat radi na održavanju zahtjevanog nivoa čistoće grada, a u planu je i nabavka nekoliko novih kamiona za prikupljanje smeća i odvoženje kabastog otpada. Direktor Vučeta Stanišić kazao je da u saradnji sa komunalnom policijom, Službom zaštite i drugim organima rade na rješavanju svakodnevnih tehničkih problema, te da će zabranom izvođenja građevinskih radova, u velikoj mjeri biti regulisan i postojeći problem građevinskog otpada.

Proteklih dana pokrenute su nove, ali i obnovljene postojeće sezonske avio linije Tivta sa regionalnim i evropskim tržištem. Sastanku je prisustvovao i direktor Aerodroma Tivat Vladimir Praščević, koji navodi da je promet vazdušnog saobraćaja u rastu, te da kompanija intenzivno radi na povezivanju sa novim destinacijama, kako bi se u što većoj mjeri nadoknadio izostanak istočnoevropskog tržišta.

Iz Granične policije ističu povećan promet stranaca u odnosu na prošlu godinu, ali i mirnu bezbjednosnu situaciju, dok tivatsko Odjeljenje bezbjednosti nastoji da u saradnji sa komunalnom policijom pravovremeno obezbijedi regulisanje pojačane frekvencije saobraćaja, posebno u prepoznatim kritičnim tačkama u gradu. Načelnik Ivan Rakočević najavio je dolazak većeg broja policijskih službenika iz sjevernih opština u Tivat od 1. jula, a samim tim i njihovo pojačano prisustvo na terenu. Policijski službenici biće prisutni i na području Luštičkog poluostrva, gdje je planirano otvaranje i dodatne kancelarije u Radovićima.

Službenici Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor početkom juna su obišli sva kupališta, a prethodnih dana i aktivna gradilišta, kako bi investitore pravovremeno informisali o nastupajućoj zabrani izvođenja radova i pravilnom konzerviranju gradilišta tokom perioda zabrane. Sekretarka Jelena Šćekić istakla je i da će narednih dana biti uklonjeni svi preostali plovni objekti sa lokacije Kukoljina kod aerodroma, gdje se priprema vodeni terminal. Sastanku je prisustvovala i koordinatorka Uprave inspekcijskih poslova za opštinu Tivat, sanitarna inspektorka Karmela Mujičić, koja je navela da će od 4. jula tokom sezone u Tivtu biti prisutno 10 inspektora, a u slučaju potrebe na raspolaganju će biti i inspektori iz susjednih opština.

Tivatska Služba zaštite turističku i požarnu sezonu dočekala je spremno sa nove privremene lokacije na Opatovu. Zahvaljujući saradnji sa DVD Krtoli uvedeno je 24-časovno dežurstvo u Radovićima i ta će služba biti aktivna sve do kraja sezone. Komandir Službe zaštite Miodrag Giljača ponovo je upozorio na problem nepropisnog uličnog parkiranja na teritoriji čitave opštine, koji otežava, a često i potpuno onemogućava toj i drugim službama prolaz, što je naročito problem prilikom hitnih intervencija, te su tim povodom najavljena i pojačana sankcionisanja u narednom periodu.

Iz tivatskog Vodovoda i kanalizacije saopštili su da je vodosnabdjevanje u opštini uredno, a potrošnja vode na očekivanom nivou za ovaj period godine. Dom zdravlja Tivat će, kao i prethodnih godina, u sklopu svoje ambulante na preglede primati i strane turiste. Iz te ustanove ističu da je covid ambulanta u kontejneru pored jedinice za hitnu pomoć, aktivna svim danima u nedjelji, i to u periodu od 7 do 14 časova, dok će turistička ambulanta u Radovićima tokom ljeta raditi i u drugoj smjeni od 17 do 21 sat.

Sezonu ljetnjih manifestacija koncertom na Pinama u ponedjeljak je otvorila TO Tivat, iz koje najavljuju brojne fešte, ali i početak ljetnjih dešavanja u Porto Montenegru i Luštici Bay. Svečano otvaranje ovogodišnjeg programa Purgatorija Centra za kulturu Tivat, zakazano je za 28. jun na Ljetnjoj pozornici. Tivatski Muzej i galerija radi po ljetnjem režimu i uz broj posjetilaca na nivou iz 2019. godine, a svoj prvi ljetnji program najavljuje i Gradska biblioteka Tivat, koja će „Tivatsko književno ljeto“ otvoriti 2. jula u Atrijumu ljetnjikovca Buća. Radio Tivat u ponedjeljak je startovao sa ljetnjom šemom radijskog programa, čiji će se „Radio suncobran“ i ovog ljeta, od narednog mjeseca emitovati sa Trga Magnolija.

post slika

Galerija