Održan NTC kviz u Tivtu

11 okt 2023

NTC kviz održan je juče u Tivtu, a na njemu su učestvovala djeca - učenici III i IV razreda osnovnih škola „Drago Milović“ i „Branko Brinić“ iz Tivta, koji su „odmjerili snage“ u misaonim vještinama. Ovaj je edukativno-zabavni događaj okupio veliki broj djece, nastavnika i roditelja, koji su navijali za takmičarske ekipe, ali su imali priliku upoznati se sa osnovama NTC metode učenja i sami uzeti učešća zahvaljujući interaktivnom konceptu kviza.

„Ja bih učenje napamet zakonom zabranio. Mi u školama pokušavamo da vratimo osmijeh djeci. Da škola ne bude dosadna i strašna“ - poručio je djeci dr Ranko Rajović, autor kviza i tvorac NTC programa, šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru. “U trećem razredu kreće veliki otpor prema školi, što mislite zašto? Zato što tada kreću velike, obimne lekcije. Učenje napamet za mozak ne postoji. Mi našim metodama aktiviramo tzv. crvene regije u mozgu. Kada aktiviramo crvene regije mozga, tada učenje liči na igru, a igra je djeci najveći motiv“ – objasnio je on.

Djecu učesnike i publiku, u ime organizatora pozdravio je potpredsjednik opštine Tivat dr Andrija Petković: „Danas je onaj dan kada političati treba da ćute, a djeca da pričaju. Želim da se zahvalim svima koji su doprinijeli da dr Ranko Rajovic bude ovdje sa nama, da NTC program zaživi u Tivtu. Živimo u vremenima u kojima djecu vaspitavaju društvene mreže. Zato su ljudi poput dr Rajovića potrebni. Mi političari smijemo da pogriješimo oko mnogo stvari, i koliko god se ne slagali u nekim stavrima, ovdje moramo biti svjesni da smo na nazajedničkom zadatku - da zajedno pomognemo roditeljima, profesorima, da djeca Tivta napreduju uče i razvijaju se na kvalitetan način.“

Opština Tivat i Nikola Tesla Centar su u junu ove godine potpisali sporazum o saradnji na osnovu kojeg se sprovodi edukacija više od 60 vaspitača i učitelja iz tivatskih vrtića i škola u skladu sa sistemom NTC učenja. Dr Ranko Rajović sa saradnicima trenutno boravi u Tivtu gdje se u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti Opštine Tivat i upravama osnovnih škola i vrtića sprovode konsultacije i dalje aktivnosti na implementaciji NTC metoda u radu sa djecom.

post slika

Galerija