Održan prvi dio VIII sjednice Odbora povjerenika

23 sep 2022

Odbor povjerenika Opštine Tivat u juče održanom, prvom dijelu VIII zasijedanja, razmatrao je 12 tačaka dnevnog reda. Sjednici kojom je predsjedavao Goran Sindik, prisustvovalo je šest povjerenika, uz odsustvo Jelene Krivokapić. Među prisutnima bili su i predsjednik opštine Željko Komnenović, potpredsjednici Vladimir Arsić i Goran Božović, te predstavnici opštinskih organa, preduzeća i ustanova.

Nakon izglasavanja dnevnog reda od 17 redovnih i jedne dopunske tačke, te zapisnika sa prethodne sjednice, glasovima svih prisutnih povjerenika usvojen je i Predlog Odluke o donošenju Elaborata o opravdanosti osnivanja preduzetničkog inkubatora u opštini Tivat. Kako je prilikom diskusije objašnjeno, radovi na uređenju prostora za budući Biznis info centar su u toku, a na osnovu Elaborata uslijediće i donošenje Odluke o njegovom osnivanju, koje se očekuje u prvom kvartalu 2023. godine.

Većinom glasova izglasan je Izvještaj o radu DOO „Vodovod i kanalizacija“ Tivat, te predlog Odluke o raspodjeli dobiti tog opštinskog preduzeća za 2021. godinu. Njihovom usvajanju prethodila je velika rasprava između povjerenika, predstavnika preduzeća i rukovodstva Opštine, koje je uputilo i brojne kritike na rad Upravnog odbora „ViK“. Predsjednik opštine Željko Komnenović kazao je da je riječ o jednom od najuspješnijih preduzeća, ali da njegovo upravljačko tijelo donosi loše odluke za koje mora snositi odgovornost. „Upravni odbor donosi odluku o raspodjeli trinaeste plate, a mi smo ih molili da taj novac usmjere na umanjenje cijene vode. Oni su dužni da razmišljaju u korist građana“ kazao je Komnenović. Potpredsjednik Vladimir Arsić istakao je da je prisustvovao svim sjednicama Upravnog odbora „ViK“ i da se na njima donose odluke koje su loše i za građane i za preduzeće. On je uputio kritiku povjerenicima zbog njihove odluke da ne razmatraju predloge za smjenu članova tog tijela, naglašavajući da građani sve probleme sa vodovodnim i kanalizacionim sistemom ne prijavljuju Upravnom odboru koji donosi odluke, već Opštini i direktoru preduzeća. Povjerenici su postavili pitanje o zakonitosti dodjele trinaeste plate i predložili da nadzorno tijelo preduzme radnje ukoliko upravni odbor preduzeća ne postupa u skladu sa zakonom i statutom.

Nije usvojen Godišnji izvještaj o radu DOO „Komunalno“ Tivat i realizaciji godišnjeg programa obavljanja komunalnih djelatnosti sa finansijskim izvještajem za 2021. godinu, kao ni predlog Odluke o raspodjeli dobiti preduzeća koju je donio bivši Odbor direktora. Povjerenici su bili uzdržani prilikom glasanja, a kao razloge za to naveli su uzdržano mišljenje revizora na izvještaj, te nedostatak obrazloženja u odluci o raspodjeli dobiti. Predložili su da novoizabrani Odbor direktora dostavi novu, dopunjenu Odluku.

Odbor povjerenika juče je usvojio Izvještaj o radu Turističke organizacije Tivat sa finansijskim izvještajem za 2021. godinu, predlog izmjene i dopune Odluke o povjeravanju upravljanja javnim prostorom DOO Parking servis Tivat, kao i Odluku o prenosu vlasništva nad motornim vozilom na tivatski Dnevni centar.

Povjerenici su jednoglasno podržali predloženu Odluku o participaciji troškova prevoza za učenike osnovne i srednje škole sa teritorije opštine Tivat. Odlukom su definisani uslovi, a zahtjev za ostvarivanje prava na participaciju troškova prevoza učenici mogu podnijeti osnovnoj ili srednjoj školi.

Na sjednici je potvrđeno da na osnovu podataka MUP-a o broju stanovnika, broj odbornika u Skupštini opštine Tivat ostane 32, a većinom glasova za novu direktoricu JU Muzej i galerija Tivat imenovana je Danijela Đukić, diplomirana etnološkinja i antropološkinja.

Aktuelni sedmočlani Odbor povjerenika Vlada Crne Gore imenovala je 23. 06. 2022. godine, u sastavu Goran Sindik i Igor Jovović – građani Tivta, Jelena Krivokapić – predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, Enesa Hasanagić Katana i Jelena Pejović – predstavnice Ministarstva javne uprave, Šućo Orahovac – predstavnik Ministarstva finansija i Aleksandra Gardašević Slavujica – predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

O preostalih 6 tačaka dnevnog reda, izvještajima o radu opštinskih ustanova i preduzeća za 2021. godinu, Odbor povjerenika odlučivaće u drugom dijelu VIII sjednice koji je zakazan za četvrtak, 29. septembar u 10 časova.

post slika

Galerija