ODRŽANA NACIONALNA KONFERENCIJA „MISLI LOKALNO – DJELUJ LOKALNO! – BORBA PROTIV KORUPCIJE NA LOKALNOM NIVOU!“

16 nov 2017

U Podgorici je juče, (srijeda, 15.novembar) održana nacionalna konferencija „Misli lokalno – djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou!“, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u okviru istoimenog projekta, a koji finansira Evropska unija. Konferenciju je otvorila ministarka javne uprave Suzana Pribilović. U uvodnom dijelu Konferencije govorili su i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav i izvršna direktorka CGO, Daliborka Uljarević.


Aktivnosti koje Opština Tivat preduzima u borbi protiv korupcije, dosadašnje rezultate, kao i prijedloge za unapređenje, na panelu u kojem su učestvovali predstavnici šest crnogorskih opština, predstavila je Jela Mrdak, rukovoditeljka Službe za unutrašnju reviziju i menadžerka integriteta u Opštini Tivat.
Cilj konferencije bio je predstavljanje ključnih rezultata projekta i preporuka za dalje unapređenje raspoloživih mehanizama za prevenciju i borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, ali i prilika da se kroz razgovor predstavnika različitih društvenih struktura dođe do prijedloga rješenja koja će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv svih oblika korupcije, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.
Obaveze koje je sprovela i sprovodi Opština Tivat, a koje proističu iz nacionalnih dokumenata su:
- pripremljen je i donešen Akcioni plan za borbu protiv korupcije za 2017-2018;
- prati se realizacija mjera i aktivnosti utvrđenih AP za poglavlje 23, a koje se odnose na oblast lokalne samouprave i o tome se podnose periodični izvještaji nadležnim organima;
- prati se realizacija mjera i aktivnosti utvrđenih Operativnim dokumentom za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, a koje se odnose na oblast lokalne samouprave i o tome se podnose periodični izvještaji nadležnim državnim organima.
- prati se realizacija AP za borbu protiv korupcije u Opštini Tivat za 2017-2018 god. i o tome će se sačiniti periodični izvještaj Skupštini opštine i nadležnim državnim organima.
Takođe u Opštini je izrađen Plan integriteta kao interni antikorupcijski dokument. Integritet i korupcija su dva suprostavljena pojma, pa se shodno tome jačanjem integriteta stvara nepovoljan ambijent za koruptivno djelovanje i obrnuto.

 

post slika