OKRUGLI STO O INTEGRACIJI RE POPULACIJE

25 mar 2019

Okrugli sto na temu “Razmjena dobrih praksi u integraciji RE populacije u opštinama Crne Gore” za predstavnike lokalnih samouprava biće održan u utorak, 26. marta u 11 časova u multimedijalnoj sali Opštine Tivat. Seminar se organizuje u okviru programa “Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma i Egipćana na lokalnom nivou” – ROMACTED.

Na skupu će govoriti šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope Angela Longo.

Program ROMACTED je zajednički program Evropske Komisije i Savjeta Evrope. Sprovodi se u sedam zemalja i 60 opština, među kojima je i Tivat. Implementacija programa u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj trajaće do 2020. godine.

„Obzirom da je, čitav niz godina, Opština Tivat prepoznata kao primjer dobre prakse kroz razne projekte iz ove oblasti, želja nam je da na jednom mjestu svi zajedno razmijenimo iskustva i bliže se upoznamo sa daljim koracima u projektu“ saopštila je sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat Darka Ognjanović.

Programom se žele ojačati kapaciteti i interesovanja predstavnika lokalne samouprave koji se bave pitanjem inkluzije Roma i Egipćana, a sa druge strane osnažiti kapaciteti pripadnika ove zajednice kako bi na adekvatan način izrazili svoje potrebe i ukazali na one probleme koje smatraju važnim za rješavanje.

Nakon što je među prvim opštinama u Crnoj Gori usvojila lokalni Akcioni plan unapređenja života Egipćana i Roma, Opština Tivat je takođe među prvima od smjernica iz projekta ROMACTED formirala radnu grupu od predstavnika lokalne zajednice Roma i Egipćana i institucija, kako bi na najbolji mogući način obezbijedila sve informacije potrebne za unapređenje života te populacije.

post slika