Opština Tivat na V samitu lokalnih lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

08 feb 2021

Na poziv ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori i Vlade provincije Liaoning, Opština Tivat učestvovala je na petom samitu lokalnih lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održao u petak 5. februara. Potpredsjednik Opštine Tivat Vladimir Arsić prisustvovao je sastanku čiji organizatori su bili provincija Liaoning i grad Šenjang, a koji se zbog situacije sa COVID-19 ove godine održao online.

China CEEC (Saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope), koja se naziva i saradnja 17 + 1, jedan je od najvažnijih mehanizama saradnje između Kine i stranih zemalja. Crna Gora je dio 17 + 1 saradnje, zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Češkom, Estonijom, Grčkom, Mađarskom, Letonijom, Litvanijom, Sjevernom Makedonijom, Poljskom, Rumunijom, Srbijom, Slovačkom i Slovenijom.

Događaj treba da posluži kao platforma za jačanje mehanizama saradnje CEEC – Kina, a ovogodišnja tema "Zajednički rad za opšti razvoj i zajedničku budućnost" ima za cilj unapređenje saradnje na polju ekonomije, nauke, tehnologije, obrazovanja i kulture između gradova, kao i daljem razvoju međusobnog razumijevanja i prijateljstva.

post slika