Opština Tivat obilježila Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodni dan civilne zaštite

02 mar 2022

Opština Tivat juče je u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, nizom događaja obilježila 1. mart – Međunarodni dan civilne zaštite i Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. Aktivnosti su bile edukativnog karaktera, u cilju podizanja svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, kao i ulozi civilne zaštite u prevenciji i edukaciji.

Dan je počeo predavanjem u SMŠ Mladost, gdje je načelnica područne jedinice Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Lidija Petrone Kolar održala predavanja za najstariju generaciju srednjoškolaca. U jutarnjim časovima dobrovoljna vatrogasna društva Tivat, Boka i Krtole održala su pokazne vježbe u osnovnim školama u Donjoj Lastvi, Gradiošnici i Radovićima, na oduševljenje mališana  koji su imali priliku da se edukuju o opremi i načinu gašenja požara, dok je Služba zaštite Opštine Tivat pokazne vježbe održala u popodnevnoj smjeni, učenicima III i IV razreda OŠ „Drago Milović“.

Obilježavanju ovog dana pridružila se i Turistička organizacija Tivat, koja je uručila donaciju novih ormarića prve pomoći svim tivatskim školama, a pokaznu vježbu u popodnevnim časovima održao je i vatrogasni brod Porto Montenegra na rivi Pine, gdje su građani imali priliku da se upoznaju sa njegovom opremom i kapacitetima. Pored toga, Porto Montenegro podršku aktivnostima pružio je i štampanjem dvojezičnog informativnog flajera za građane, sa relevantim informacijama i pozivnim brojevima u slučajevima vanrednih situacija, koje su u toku dana domaćim i stranim prolaznicima u gradu dijelili mladi volonteri iz Omladinskog tima Tivat. Posljednju aktivnost dana, obuku o pružanju prve pomoći održao je Crveni krst Tivat u multimedijalnoj sali Opštine Tivat, kojoj je prisustvovalo preko 20 građana.

Međunarodni dan civilne zaštite proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1990. godine, dok se Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori obilježava od 2013. godine.

post slika

Galerija