OPŠTINA TIVAT PODRŽALA NASTAVAK RADA KANCELARIJE RE ASISTENTA I MEDIJATORA U NASTAVI

17 mar 2017

Opština Tivat i u 2017. godini nastavila je pružati podršku nagrađivanom projektu “RE asistent i medijator u nastavi”, koji je realizovan uz podršku Savjeta Evrope. Veliki uspjeh koji je projekat postigao u praksi, opredjelio je Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti opštine Tivat da projekat podrži kroz postojanje Kancelarije RE asistenta i medijatora u nastavi, u tivatskoj OŠ “Drago Milović”.

Sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti, Dubravka Nikčević navela je podatak da je u 2005. godini osnovnu školu u Tivtu pohađalo 8 djece, pripadnike RE populacije, a da u ovoj školskoj godini istu školu pohađa 87 djece. “Navedeni podatak svjedoči da je ovaj projekat doprinio podizanju kavliteta života RE populacije u Tivtu. Prepoznali smo značaj uključivanja RE populacije u sistem obrazovanja, pa aktivno pružamo pomoć radu kancelarije, dotiramo prevoz učenika, učestvujemo u nabavci školskog pribora,i novogodišnjih paketića, dok  Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, učenicima pripadnicima RE populacije obezbjeđuju udžbenike”, rekla je sekretarka Nikčević, posebno naglašavajući važnost koordinacije na relaciji Sekretarijat, Kancelarija i OŠ “Drago Milović”. Sekretarka se posebno zahvalila školi na prostoru i podršci. U cilju što uspješnije integracije djece pripadnika RE populacije u obrazovni sistem, lokalna uprava je djeci predškolskog uzrasta omogućila prevoz do vrtića, dok je JPU “Bambi” obezbjedila besplatan boravak za djecu.

 

U Kancelariji RE asistenta i medijatora u nastavi rade Ljuljeta Vučković kao asistentkinja u nastavi i Džafer Brahimi kao medijator na terenu. “U aprilu će Kancelarija obilježiti 2 godine rada. Trenutno imamo 87 osnovaca i 6 srednjoškolaaca od kojih određeni broj pohađa I SMŠ “Mladost” u Tivtu. Posebno sam ponosan na veliki broj djevojčica koje se školuju i odlučuju da školovanje nastave. Ja sam kao asistent spona između roditelja, učenika i nastavnika i tu sam da pognem”, rekla je Ljuljeta Vučković. U sklopu Kancelarije organizuje se i dopunska nastava. Djeca i roditelji imaju pomoć asistenta kada je u pitanju komunikacija sa školom, savjetovanje, prevazilaženje jezičkih barijera.

Medijator na terenu Džafer Brahimi kao najbolju ocijenio je saradnju sa roditeljima iz naselja 7.jul. “Svi roditelji su shvatili pun značaj ovog projekta, a tome svjedoči da su sva djeca uzrasta 6 i 7 godina u školi”, naveo je Brahimi i dodao da očekuje kako će naredne godine srednju školu upisati 17 učenika.

Direktorka OŠ “Drago Milović” istakla je da je postojanje Kancelarije primjer izuzetno dobre prakse i dokaz da se timskim radom sve može postići.

Radno vrijeme Kancelarije je produženo kako bi se zadovoljile potrebe učenika u obje smjene, a Opština Tivat će nastaviti sa podrškom ovom projektu i u narednom periodu. 

post slika