OPŠTINA TIVAT DONIRALA BORJANI LAPTOP SA GLASOVNOM TEHNOLOGIJOM

02 okt 2015

Opština Tivat već treću godinu zaredom poklanja posebnu pažnju , sada već devetogodišnjoj djevojčici Borjani Radulović, koja ima teško oštećenje vida.Borjana je učenica trećeg razreda i školu pohađa u Resursnom centru u Podgorici.U Podgorici je juče, u prostorijama Saveza slijepih CG, uz prisustvo direktora Gorana Macanovića i Borjanine majke Marije Čelanović, organizovan sastanak i predaja poklona.
Predstavnica opštine Tivat , mr Darka Ognjanović, u ime predsjednika je juče uručila Borjani laptop sa glasovnom tehnologijom kome je instaliran softver AnReader. Ovaj sistem za sintezu govora prevashodno namenjen slepim i slabovidim osobama. Softver podržava Microsoft SAPI4 i SAPI5 infterfejse, tako da se može se koristiti uz sve poznatije programe za čitanje ekrana.
U saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore, i firmom Alfanum iz Novog Sada , Borjana će biti obučena za korišćenje ovog računara.Ovom prilikom Borjana je poslala poruku : ”Hvala mojoj opštini, prvo mojoj majci, predsjedniku Novoselu i svima koji su mi ovo poklonili”.

post slika